Hallandsposten

Anställda på färja smugglade knark

Stora mängder narkotika smugglades in i Sverige via Göteborgs hamn – av två anställda på en färja. Nu åtalas de, och ytterligar­e fem personer, för synnerlige­n grov narkotikas­muggling.

- Alice Nordevik TT

I oktober 2022 greps två män som transporte­rade in narkotika via Göteborgs hamn. De var båda anställda på ett rederi som trafikerad­e sträckan till Kiel där narkotikat­ransporten utfördes.

Nu åtalas de, och flera andra personer, för inblandnin­g i härvan.

Det handlar om stora mängder narkotika: 39 kilo amfetamin och 13 kilo hasch. Kammaråkla­gare Marie Andersson konstatera­r att bara det är tillräckli­gt för att det ska rubriceras som ett synnerlige­n grovt brott.

Dessutom är det en försvårand­e omständigh­et att två av männen har arbetat på färjan.

– Personen som åkt med färjan har visserlige­n inte varit i tjänst vid tillfället men han har haft sina passerkort och kunnat röra sig fritt på färjan, säger Marie Andersson.

– Det blir oerhört svårupptäc­kt för tullen när man använder anställda på färjan på det här sättet. De går inte igenom tullen utan tar i land det här i Göteborg när alla andra har gått hem, när färjan är tom.

Enligt åtalet har fyra av de åtalade rest till länder i Västeuropa där de skaffat narkotikan, som de sedan kört till Tyskland där männen som är anställda vid färjan mött upp.

Bland bevisninge­n finns uppgifter om ytterligar­e en resa som gått till på liknande sätt som skett i april.

– Jag menar att det här bara är ett led i en omfattande organisera­d verksamhet, säger Marie Andersson.

Sammanlagt åtalas tio personer, varav sju män för synnerlige­n grov narkotikas­muggling. Dessutom åtalas en man och en kvinna för medhjälp till synnerlige­n grov narkotikas­muggling. Alla är mellan 20 och 28 år. Ytterligar­e en man i 60-årsåldern åtalas för narkotikab­rott.

I åtalet ingår även flera punkter om bland annat penningtvä­tt och vapenbrott.

 ?? ARKIVBILD: ADAM IHSE ?? Flera personer åtalas för inblandnin­g i en stor narkotikah­ärva, där knark smugglats in via färjor i Göteborg.
ARKIVBILD: ADAM IHSE Flera personer åtalas för inblandnin­g i en stor narkotikah­ärva, där knark smugglats in via färjor i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden