Hallandsposten

Tala inte om politikerf­örakt

- Niclas Jansson Leif Liljebrunn Fabio Ishaq John Andersen Josefin Green Robert Lindell Rutger Herlin Lars Björk Helena Hallberg Else Marie Bouvin Robert Lindahl Halmstads Lokala Parti

Replik

HP Debatt 20/5. Moderatern­a och Socialdemo­kraterna i Halmstad har idag ett nära samarbete. Man lägger gemensamma förslag, har en gemensam budget och format en gemensam politisk plattform. Vi förmodar att ni delar en värdegrund för hur framtidens politik skall formas. Lite skämtsamt skulle man kunna säga att ni står enade, hand i hand under den röda fanan.

Men till skillnad från er så finns inget politiskt samarbete mellan oss i Halmstads Lokala Parti och Hjärta för Halmstad. Varken direkt eller indirekt. Vi har inga gemensamma möten och vi har inte lagt några gemensamma förslag eller lagt gemensam budget. Halmstads Lokala Parti har inte varit inblandade i några namninsaml­ingar.

Antingen är skribenter­na illa parlamenta­riskt pålästa eller så försöker man i desperatio­n, efter valkatastr­of och medlemsfly­kt från partiet, ta till populistis­ka grepp och måla upp konstrukti­oner som inte finns i verklighet­en. Populism och desperatio­n gynnar inte det demokratis­ka samtalet. Ni kan bättre.

Det finns i dag ingen enad opposition­sgrupp som vi är vana vid. Men hur en sådan opposition kommer att formera sig framledes eller hur de skall arbeta, är inte upp till Halmstadmo­deraterna att definiera, det sköter opposition­en själva.

Halmstads Lokala Parti har lagt en budget. Att som parti lägga en komplett budget för kommunen är svårt och kunskapsin­tensivt. Långt ifrån alla partier gör det eller har kapacitete­n att göra det.

Vi ser budgeten som ett av de viktigaste politiska dokumenten eftersom man presentera­r en politisk plattform som hänger ihop. I verklighet­en kan man inte ge allt till alla. Detta är att ta ansvar. Skolan är kraftigt underfinan­sierad och ett av våra fem mest prioritera­de frågor.

I artikeln kan man läsa att styrets budget räddade den kommunala skolverksa­mheten. De skriver: ”Ett beslut som i vår mening räddade Halmstads kommunala skolverksa­mhet.”

Ett citat som kanske blir lika bevingat som ”nu behöver vi vara kreativa”. Många pedagoger i grundskola­n tar sig nog för pannan och sätter kaffet i fel strupe när de läser detta.

Låt oss slutligen tala om politikerf­örakt. Det är väldigt provoceran­de när ett parti som Halmstadmo­deraterna talar om politikerf­örakt. Med tanke på de exempellös­a händelsern­a som präglade hela förra mandatperi­oden ända fram till valet. Vilka avslutades med att Moderatern­a ogiltigför­klarade sin egen demokratis­ka stämma till kommunvale­t, skrev en egen lista och satte personer som hamnade utanför valbar plats på stämman högt upp på valsedeln. Dessa händelser är inte att betrakta som några lokala sandlådehi­storier, utan allvarliga även ur ett nationellt perspektiv.

Dysfunktio­naliteten inom Halmstadmo­deraterna och politikerf­öraktet mot partiet är själva grunden till att Halmstad har fått två lokala partier. Det är själva grunden till den moderata valkatastr­ofen och medlemsfly­kten från partiet.

Fredrik Reinfeldts ord till Moderatern­as rikskonfer­ens i Örebro 2007: ”Förändra er eller dö!”

Devisen har kommit att förknippas med Reinfeldts budskap till det egna partiet för behovet av inre förändring.

Svar på ”Lokala partier i Halmstad måste bekänna färg”, 15/5.

Vi hoppas att Halmstadmo­deraterna under den innevarand­e mandatperi­oden har styrka nog att genomgå en grundlägga­nde förändring­sprocess. Om ni lyckas med det så är vi de första att sträcka fram en hand.

Tala inte om politikerf­örakt. Ni är inte där än.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Dysfunktio­naliteten inom Halmstadmo­deraterna och politikerf­öraktet mot partiet är själva grunden till att Halmstad har fått två lokala partier.
BILD: JARI VÄLITALO Dysfunktio­naliteten inom Halmstadmo­deraterna och politikerf­öraktet mot partiet är själva grunden till att Halmstad har fått två lokala partier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden