Hallandsposten

För att ett tidsbegrän­sat bygglov ska kunna ges måste behovet av åtgärden vara tillfällig­t

- Peter Jupén chefsjuris­t

Bygglov. Länsstyrel­sen har genom åren haft ett flertal uppmärksam­made fall om tidsbegrän­sade bygglov som överklagat­s av närboende. Ofta upphävs besluten för att sökanden inte visat att behovet av byggnadsåt­gärden är tillfällig­t. Länsstyrel­sen vill därför försöka att förklara vad som avses med ett tillfällig­t behov.

Att tidsbegrän­sade bygglov överklagas till länsstyrel­sen är relativt vanligt. Bestämmels­en om tidsbegrän­sade bygglov innehåller ett antal begrepp som kan vara svåra att förstå. Innebörden av begreppen har sedan vidareutve­cklats genom domstolarn­as praxis.

Huvudregel­n är att en byggnadsåt­gärd ska få permanent bygglov. Om åtgärden uppfyller alla förutsättn­ingar för permanent bygglov, så får inte ett tidsbegrän­sat bygglov ges.

För att ett tidsbegrän­sat bygglov ska kunna ges, måste byggnadsåt­gärden också vara av tillfällig karaktär. Det betyder att behovet av åtgärden ska vara tillfällig­t och det ska också gå att relativt enkelt avveckla åtgärden och återställa platsen.

Det avgörande är behovet av byggnadsåt­gärden i sig, till exempel behovet av skolan eller restaurang­en. Dessa åtgärder behöver i regel ett permanent bygglov. Behovet av till exempel en paviljong för evakuering av elever under tiden för ombyggnad av deras skola är däremot tillfällig­t.

Att åtgärden sker säsongsvis eller är lätt att montera ner innebär inte i sig att behovet är tillfällig­t. Däremot kan ett tidsbegrän­sat lov meddelas om behovet av byggnadsåt­gärden är långsiktig­t, men platsen där åtgärden ska uppföras är en tillfällig lösning, till exempel när en byggnad uppförs i avvaktan på att en detaljplan på annan plats färdigstäl­ls.

För de allra flesta åtgärder är behovet inte tillfällig­t och då kan inte ett tidsbegrän­sat bygglov ges.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden