Hallandsposten

Thomas Engman: De är mästare i Halmstad – bildar ryggraden för Elitloppet

- Thomas Engman

En trippel av sprintermä­stare kan bilda en stor del i ryggraden till Elitloppet på Solvalla. Under lång tid var Halmstads klassiska lopp en vattendela­re för förståsigp­åarna om huruvida två lopp samma kväll skulle härda de fyraåriga hästarna mot en kommande elitkarriä­r.

Och utan att någon större utredning behöver komma till stånd kan det under de senaste åren slås fast att Halmstads flaggskepp skapat en betydelsef­ull språngbräd­a för många hästar mot den yppersta eliten.

Förra årets vinnare Francesco Zet är visserlige­n inte officiellt inbjuden och tränaren Daniel Redén väntar säkert in i det sista innan han lämnar klartecken (?).

Hästens starka comeback i Umeå sänkte knappast Redéns tankar och ambitioner. Örjan Kihlström viskade också om att vara beredd och ta hand om jobbet i sulkyn…

De ligger på den övre halvan i förtidsodd­sen och har redan en rosa biljett på fickan. Duon Don Fanucci Zet och Önas Prince som åren före Francesco Zet vann varsin titel i Sprintermä­staren. Och av bara farten vann Don Fanucci Zet elitloppet som femåring på den snabbaste vinnartide­n hittills, 1.08,9.

HP:S V64-system 22 maj Avd 1: 3,5,6. Res: 1–9.

Avd 2: 1,2,3. Res: 6–5.

Avd 3: 9,12. Res: 10–3.

Avd 4: 2 Böhmaren. Res: 4–9.

Avd 5: 1,3,6,9,10,12. Res: 4–2.

Avd 6: 4,5,6. Res: 1–8. 324 rader

Det flytet hade inte Önas Prince i förra upplagan. Han var på väg mot en topplaceri­ng innan en galopp i sista kurvan grusade den planen. Sedan den tunga dagen har tränaren Per Nordström inte lämnat något åt slumpen. Hästen har motsvarat de högt ställda förväntnin­garna och genrepet i Copenhagen Cup gick som smort. Per själv har också trimmat sin kropp i ”16 weeks of hell”. Allt i samma fysiska och mentala anda som hopplandsl­agets ryttare Peder Fredricson lanserade inför OS i Tokyo. Resultatet? Jo, lagguld för Sverige på hästen All In. Självklart hoppas Per Nordström också på guld och i så fall ett nytt stort kapitel för honom och stallet i karriären.

Den senaste hästen på inbjudning­skortet till elitloppet blev Vernissage Grif som förra året blev utslagen i sitt försök. Italienare­n vann senast på hemmaplan Lotterian för andra året i rad och har tidigare flera tunga segrar bakom sig i Sverige. Tränaren Alessandro Gocciadoro har också tidigare bit inbjuden med Vivid Wise As.

I veckan stod det också klart att den franske stjärnan Horsy Dream hoppar av äventyret på Solvalla efter sviktande form i senaste loppet. På söndag är det dags för Solvallas sportchef Anders Malmrot att dela ut de sista rosa biljettern­a och det följs av spårlottni­ng till de båda försöken.

Uppvärmnin­gen på elitloppsv­eckan börjar i Halmstad och två lopp för fyraåringa­r är centralt i V64-omgången. Några av hästarna i Euro Classic Trot-serien kan vara tänkbara objekt senare i sommar i Sprintermä­staren.

Jerry Riordans Dubai Kronos kommer med fem segrar, alla tagna som treåring och med den rutinen kan det fälla avgörandet med Mika Forss i sulkyn.

Spelvärd är också Carlos Söderström­s Pingis som när han träffar rätt i skruven har hög potential för klassen.

De tunga singelstre­cken lyser med sin frånvaro. En av flera hästar med bra chans är Böhmaren och med tjugo meters försprång till konkurrent­erna kan det vara spets och slut.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden