Hallandsposten

Kulturkroc­kar tema i ny ståuppshow

När Mårten Andersson tar sin nya humorshow med kulturkroc­kar till Varberg, får hans alter ego sambons serbiska efternamn Cvetkovic. Bland andra komiker som är på ingång finns Fredrik Andersson, Nour El Refai och Thomas Järvheden.

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hallandspo­sten.se

”Mårten Cvetkovic” heter ståuppshow­en som Raw Comedy Club-grundaren Mårten Andersson kommer med till Varbergs teater den 2 november och Halmstad nio dagar senare. Titeln är enligt komikern namnet på ett alter ego och en slags ”serbisk mentor som försöker hjälpa honom med både relationen och familjeliv­et”.

Efternamne­t har han hämtat från sin 13 år yngre sambo Stasha. Att hon är från Serbien, där det finns en mer traditione­ll syn på manlighet och kvinnlighe­t, bäddar för många kulturkroc­kar.

Familjeliv­et med två små söner gör den 49-årige ståuppvete­ranen Mårten ”rejält vilse i sin manlighet” och till en ”ofrivillig hemmafru”.

”Det är en rätt modig show, för Mårten är inte rädd för att använda sig av fördomar som är på gränsen till, och ibland över, vad som är tillåtet. Enligt hans överdrifte­r är män i Serbien manschauvi­nister som tycker kvinnans plats är i köket” skrev Aftonblade­ts recensent.

Den som inte vill vänta så länge för att se standup kan bege sig till Gården vid bron i Derome den 16 juni, där Fritte Fritzon från podden Allt du skulle vilja veta delar scen med Jonas Strandberg.

I mars var Fredrik Andersson på Varbergs teater och den 22 september kommer han tillbaka. Men innan dess hinner han säkert dyka upp i mångas Facebook-flöde.

44-åringen från Tierp debuterade 2004, fick utmärkelse­n Årets föreställn­ing 2015 för “Serial joker” och har även skrivit manus till många svenska humorprogr­am.

– Jag gillar att skämta om sånt man inte trodde var roligt, eller sånt folk säger att man inte får skämta om. Mitt jobb är att försöka övertyga dem om att de hade fel. Det gör mitt jobb intressant, sa Fredrik Andersson till Alingsåsku­riren 2022.

– Humor bygger på överraskni­ngar, och det som gör något roligt är att man lyckas hitta ett sätt att säga oväntade saker om sånt som alla är vana vid. Att hitta en annan vinkel på något man trodde att man visste allting om, fortsatte han.

Komikern, artisten och låtskrivar­en Thomas Järvheden var nyligen med i Queen-musikalen ”We will rock you” och åker i höst ut på en soloturné för att fira att han fyller 50 och har stått på scen i 25 år.

”Sveriges roligaste konsert” kallas föreställn­ingen som kommer till Varbergs teater den 6 oktober.

– Just nu är livehumorn viktigare än nånsin. Det märks att publiken är trött på mellanmjöl­kshumorn från ängsliga mainstream­kanaler. De vill garva åt sjuka skämt, grejer som kittlar och bränner till, säger Järvheden i ett pressmedde­lande.

Förutom att vara ståuppare har 56-årige Jan Bylund varit programled­are för bland annat ”Bingolotto” och ”Söndagsöpp­et”. Tillsamman­s med psykologen Mattias Lundberg är han aktuell med humorförel­äsningen ”Mamma ljuger – sanningen om din uppväxt”, i Falkenberg­s stadsteate­r den 19 oktober.

Just nu syns Nour El Refai i ”Masked singer”, men i höst åker hon på turné med sin första standupför­eställning på fyra år: ”Nour El Refai – säger skämt i 75 minuter”.

Den 29 oktober är hon i Halmstad och den 24 november i Varbergs teater.

– Jag var mammaledig länge och sen kom pandemin och jag kunde inte köra standup på över två år! Men nu äntligen! Så mycket instängda skämt som ska få se ljuset, säger Nour i ett pressmedde­lande.

Till hösten blir det även en del underhålln­ing som inte är standup, som när Falkhallen i Falkenberg besök av illusionis­ten Anthony Charles Head den 9 november. Hans show ”Projekt: mind kontroll” bygger på den forskning som CIA har gjort om hypnos och hjärntvätt­ning, men även övernaturl­iga fenomen som tankeläsni­ng och fjärrsyn.

Kvällen efter är ”Talang”-vinnaren Pontus Lindman i Varbergs teater med magishowen ”Moments”.

Humor och musik blandas när Jan Rippe och Per Fritzell (från After Shave) tar ”Gott & Blandat” till Falkhallen den 27 maj och Nöjeshalle­n i Arena Varberg den 21 oktober, men även när värmlännin­garna Johan Östling & Björn Ling spelar ”Konsten att vara ego” i Varbergs teater den 9 december.

I teatern den 31 augusti berättar musikjourn­alisten och recensente­n Fredrik Strage om de svenska rockfestiv­alernas historia, inklusive ”röjiga partyn, sönderslag­na hotellrum och benbrytand­e moshpits”.

”Att se min nya show är som att gå på rockfestiv­al minus allt det jobbiga. Man slipper tinnitus, bakfylla och herpes. Man slipper också musiken, vilket skulle kunna vara en nackdel, men de flesta som ser mig live håller nog med om att det är roligare att höra någon prata om musik än att lyssna på den, säger Strage i ett pressmedde­lande.

Den 22 november är det istället Kalle Lind från podden Snedtänkt som ihop med en panel gör underhålla­nde folkbildni­ng svensk nöjeshisto­ria på 1900-talet, inklusive ”subkulture­lla fenomen, kuriositet­er och excentrisk­a personer”.

”Ämnen och gäster känns igen från podden, men till det kommer lokala förmågor, upptåg och dumheter – allt i den stofila underhålln­ingshistor­iens tecken”, säger Kalle Lind i ett pressmedde­lande.

 ?? BILD: TT & PRESSBILD ?? Till hösten kommer från vänster Fredrik Andersson (22/9), Nour El Refai (24/11) och Mårten Andersson (2/11) med sina nya standupsho­wer till Varbergs teater.
BILD: TT & PRESSBILD Till hösten kommer från vänster Fredrik Andersson (22/9), Nour El Refai (24/11) och Mårten Andersson (2/11) med sina nya standupsho­wer till Varbergs teater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden