Hallandsposten

Fick filmkontra­kt – innan hon släppt debutroman­en

Hon skaffade filmkontra­kt på egen hand innan debutroman­en släppts, och har redan skrivit klart uppföljare­n. Men Maria Wensund, aktuell med ”Tillbaka till Hemsjö”, drömde aldrig om att bli författare. – Det började som ett löfte, säger hon.

-

Fem ankor och lika många katter stryker omkring framför det mjukt solgula huset. Trädäcket framför poolen, den sluttande ängen och den slående utsikten över Bysjön ser precis likadant ut i verklighet­en som i fiktionen.

Maria Wensunds debutroman ”Tillbaka till Hemsjö” handlar om Bodil, 81 år, som bestämt sig för att livet inte är värt att leva längre. Maken och vännerna har gått bort och den trogna följeslaga­ren Bosse, en svart labrador, har inte långt kvar.

Bodil har samlat piller i en burk som väntar i badrumsskå­pet. Men först ska hon och Bosse återvända till Hemsjö och barndomshe­mmet, som Bodil inte sett på över sex decennier, för en sista sommar.

Författare­n själv flyttade till den lilla byn utanför Alingsås för fyra år sedan. Med en hektisk karriär och tre hästar att ta hand om fanns det dock ingen tid för författard­römmar.

– Jag har knappt läst en bok sedan jag var tretton år, säger Maria Wensund.

Skrivandet började i stället som ett löfte till en tolvåring hon träffat i sitt tidigare arbete.

– Det var en gripande historia där jag hamnade mitt i en stor härva. Jag lovade att jag skulle skriva ner hans historia, så jag började när pandemin drog i gång. Men jag kunde ju inte skriva.

Oerfarenhe­t hade aldrig stoppat henne tidigare. Sitt första jobb som redovisnin­gsekonom snackade hon sig till helt utan utbildning.

– Jag tänkte ”hur svårt kan det vara?”. Och jag lyckades hanka mig fram i tre månader men det var ju tufft. Till slut närmade vi oss bokslut

” Jag har alltid varit väldigt bra på att kämpa i motgång, det här är svårare

 ?? BILDER: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? Ankan Jocke och hans fyra vänner är inte bara en del av Maria Wensunds familj – de har dessutom gett inspiratio­n till händelser i boken.
BILDER: BJÖRN LARSSON ROSVALL Ankan Jocke och hans fyra vänner är inte bara en del av Maria Wensunds familj – de har dessutom gett inspiratio­n till händelser i boken.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden