Hallandsposten

Yoghurt Både grekisk och turkisk yoghurt synades i stort test

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

” Jag köper per automatik samma turkiska yoghurt men nu tyckte jag bättre om de grekiska

Johanna Svedberg konsumentp­anelen

Slaget stod mellan grekisk och turkisk yoghurt med tio procents fetthalt. Ni vet, oftast i kilotunga hinkar som vi kan äta både till en god frukost och använda i kalla såser. Det blev en totalsegra­re och en vinnare i varje landskateg­ori.

”Man köper den med gubben på.” Så löd det allmänna svaret från konsumentp­anelen som fick testa sju yoghurtar, fyra turkiska och tre grekiska, med en fetthalt på tio procent. Det var också just ”gubben” som segrade i båda kategorier­na. Lindahls Salakis turkisk naturell yoghurt fick allra högst betyg och blev dessutom sammanlagt bäst i test.

En av dem som satte fem självklara fyrar var Matilda Ihre som noterade i sitt protokoll: ”Det är så här jag tänker mig att turkisk yoghurt ska vara, stabbig och nästan lite kornig. Den sträva eftersmake­n ska vara där, men samtidigt inte vara sur.”

– Jag brukar köpa den för att den är bäst, konstatera­de Krzysztof Liberda.

– Med gubben behöver man heller inte läsa på burken, sa Andréas Olsson.

– Och den höll måttet, fyllde Matilda Ihre i.

Vilken är då skillnaden mellan den turkiska och grekiska naturella yoghurten med tio procents fetthalt?

– Surheten. Alla grekiska var som att bita i en citron, sammanfatt­ade Matilda Ihre under eftersnack­et och hon mätte syrlighete­n i hur hårt hon bet ihop tänderna under avsmakning­en.

Johanna Svedberg bytte dock favoritlan­d under testets gång:

– Jag köper per automatik samma turkiska yoghurt men nu tyckte jag bättre om de grekiska, sa hon.

Lindahls Salakis Turkisk naturell ekologisk yoghurt fick snäppet lägre betyg. Eko-varianten var ”otroligt svår att urskilja” från den han smakat på innan, skrev Malkom Sundén i sitt protokoll utan att veta vilken sort det var, men som just var den vanliga varianten av samma varumärke.

Han gav båda turkiska yoghurtarn­a från Lindahls allra högsta betyg, men ekovariant­en hamnade sammanlagt på fyra fyrar.

Lindahls varumärke Salakis segrade också i den grekiska avdelninge­n, med fyra fyrar i betyg. Den hade den syrligaste smaken av alla grekiska sorter.

– Det är min nya favorit, sa Johanna Svedberg.

– Wow! Den var riktigt god med karaktär. Jag brukar inte gilla något som är syrligt men den var balanserad, sa Erik Sellgren.

Förutom att använda fet yoghurt som bas i kalla såser funkar den bra på en hotellfruk­ost hemma. Vill man ha den även till vardags går det bra att vispa i lite vanlig mjölk till en tunnare konsistens, tipsade Erik Sellgren.

– Det blir godare än alla andra neutrala yoghurtar. Då blir det lägre fetthalt men krämigare, sa han.

 ?? ??
 ?? ?? Krzysztof Liberda fokuserar på munkänslan.
Krzysztof Liberda fokuserar på munkänslan.
 ?? BILDER: MIA HÖGLUND ?? När yoghurten serverats började ena halvan av panelen med de turkiska sorterna och den andra halvan med de grekiska.
BILDER: MIA HÖGLUND När yoghurten serverats började ena halvan av panelen med de turkiska sorterna och den andra halvan med de grekiska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden