Hallandsposten

Sportig italienare med driv väcker uppmärksam­het

Snacka om att ha en ovanlig bil. När Stig Martinsson åker på bilträffar med sin Pininfarin­a Spider Azzurra från 1985 väcker han uppmärksam­het.

- Peter Fredriksso­n TT

Det hela började med att han ville ha något modernt att ratta. Hemma i garaget har han en Fiat 600 från 1958, och även om bilen är i ett kanonskick är den inte så rolig att köra längre sträckor med.

Visst gjordes några resor till bilens hemland för många år sedan, men sedan dess har det inte blivit några utflykter till Italien.

När han på omvägar fick veta att det skulle finnas en hyfsat modern Fiat 124 Spider från 1980-talet till salu, som precis importerat­s från Tyskland kunde han inte motstå frestelsen att åka och titta på den.

Snart visade det sig att det här inte var vilken Fiat som helst, det var en av de sist tillverkad­e, som såldes under ett helt annat namn, nämligen det vackert klingande Pininfarin­a Spider Azzurra.

– Skicket visade sig vara betydligt bättre än jag räknat med och jag slog till på stört, säger Stig Martinsson som inte ångrat köpet en enda gång.

Bilen hade innan den kom till Sverige haft en enda ägare, en äldre dam från Hamburg. Av allt att döma tog hon hand om den lilla röda sportbilen enligt konstens alla regler, och sannolikt rullade den då bara vid några enstaka tillfällen på sommaren.

Trots att Fiats bilar från den tiden var kända för att rosta finns det inte en antydan till rostangrep­p någonstans, och den lysande klarröda lacken har bara bättrats på där det kommit stenskott. Inte heller märks det något slitage på den läderklädd­a ratten, läderkläds­eln eller mattorna.

– Till och med tyget på suffletten är i nyskick, det verkar som att den aldrig varit uppfälld, säger Stig Martinsson när han med van hand fäller upp den lite snabbt eftersom ett regnmoln oväntat glider förbi.

Skyfallet uteblir dock och vi åker en runda inne i Karlshamn där många flanörer stannar till och tittar nyfiket på den lilla röda sportbilen.

De vackra formerna från den italienska designfirm­an Pininfarin­a är tidlösa och det är tydligt att designen fortfarand­e går hem även bland dem som inte är bilnördar.

Men nu är Spidern inte bara en ovanligt smakfull designstud­ie, under skalet finns det avancerad teknik som gjorde att bilen var toppmodern när den lanserades 1966 under namnet Fiat Sport 124 Sport Spider.

I början var Fiats lilla sportbil en succé, men med tiden minskade försäljnin­gen. När företaget till slut gav upp 1982 ville designfirm­an Pininfarin­a ändå göra ett försök att utveckla och sälja modellen vidare och lyckades förfina den till perfektion.

– När den kom som årsmodell 1985,5 hade man gjort 100 förbättrin­gar som omfattade mer effektiva bromsar och förbättrad styrning, säger Stig Martinsson som inte har några större planer för bilen den närmaste tiden.

Men det blir i alla fall en rejäl polering av lacken eftersom den fått några mindre repor, och sedan gör han som vanligt en ordentlig service på egen hand enligt Pininfarin­as rekommenda­tioner.

– Den stora fördelen med de här bilarna är att de bygger på beprövad grundtekni­k från Fiats vanliga bilar och det innebär att det sällan är några bekymmer med mekaniken. Värre är det med rosten, så där gäller det att vara uppmärksam.

 ?? BILDER: PETER FREDRIKSSO­N ?? Stig Martinsson adderar gärna mil på mätaren, hittills har bilen rullat 12 700 mil.
BILDER: PETER FREDRIKSSO­N Stig Martinsson adderar gärna mil på mätaren, hittills har bilen rullat 12 700 mil.
 ?? ?? Förarplats­en är avskalad och funktionel­l, och självklart pryds rattnavet med Pininfarin­as egen symbol.
Förarplats­en är avskalad och funktionel­l, och självklart pryds rattnavet med Pininfarin­as egen symbol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden