Hallandsposten

Solparker kan försörja 59 000 villor med el

- Anna Werner Svensk Solenergi

Solparker som tillsamman­s kan producera 297 GWH el, motsvarand­e användning­en av hushållsel i 59 000 villor, väntade vid utgången av 2022 på besked från länsstyrel­sen i Halland. Genom snabba beslut kan solparkern­a bidra till att pressa elpriset redan nästa sommar, skriver Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.

HP Debatt 22/5. Elräkninga­rna är fortsatt en svår belastning för hushåll, företag och offentliga verksamhet­er i Halland. Solkraften kan snabbt bidra till att pressa elpriserna, samtidigt som den minskar beroendet av fossila bränslen från Ryssland och reducerar vår klimatpåve­rkan.

För några år sedan var det få som trodde på ett genombrott för markbasera­de solparker i Sverige. Nu går det mycket snabbt, enligt en kartläggni­ng från Svensk Solenergi:

Under 2022 godkändes solparker i Halland som kan producera 221 GWH (gigawattim­mar) el vilket motsvarar användning­en av hushållsel i 44 000 villor.

Vid slutet av året väntade solparker som kan producera 297 GWH el, vilket skulle räcka till 59 000 villor, på besked från länsstyrel­sen.

Sett till Sverige som helhet finns det enormt stor potential för solel. Tillsamman­s skulle godkända anläggning­ar och de solparker som väntar på besked kunna producera 5 800 GWH el. Det är lika mycket som årsprodukt­ionen i en av de avstängda kärnkrafts­reaktorern­a vid Ringhals.

Solel är det kraftslag som kan byggas ut allra snabbast och ger effekt på kort sikt. En ny solpark kan anläggas på bara 12–18 månader, så redan till sommaren 2024 kan vi ha nya anläggning­ar i drift som pressar elpriset.

Länsstyrel­sen i Halland har tillsamman­s med sju andra länsstyrel­ser konstatera­t att höga elpriser får allvarliga konsekvens­er för hela samhället. Bland annat riskerar nyinvester­ingar inom näringsliv­et fördröjas och det finns en allvarlig risk för följdeffek­ter i form av fler långtidsar­betslösa och ökad ojämlikhet.

Halland kan snabbt bidra till att lindra situatione­n genom att ge klartecken till väntande solparker. Men det behövs fler åtgärder på nationell nivå för att få fart på utbyggnade­n i hela landet:

• Regeringen bör ta fram åtgärder som kraftigt kortar handläggni­ngstiden, säkerställ­er likvärdig hantering och underlätta­r avvägninge­n mellan solparker och andra samhällsin­tressen.

• Energimark­nadsinspek­tionen bör lämna förslag till åtgärder som kraftigt kortar ledtiderna för elanslutni­ng lokalt och regionalt, med likvärdiga och rättvisa avgifter för solkraft i hela landet.

• Energimynd­igheten bör ta fram en nationell strategi för solkraft, som inkluderar ett planerings­mål för solkraft på 15 procent av elanvändni­ngen eller 30 TWH år 2030.

Det finns ingen anledning att vänta. Solkraften är redo att leverera – för både klimatet och lägre elpriser.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? ”En ny solpark kan anläggas på bara 12–18 månader, så redan till sommaren 2024 kan vi ha nya anläggning­ar i drift som pressar elpriset.”
BILD: JOHAN NILSSON/TT ”En ny solpark kan anläggas på bara 12–18 månader, så redan till sommaren 2024 kan vi ha nya anläggning­ar i drift som pressar elpriset.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden