Hallandsposten

Rolextjuva­r döms till fängelse och utvisning

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstad: De två män som avslöjades med stulna klockor, smycken och värdesaker för drygt 700 000 kronor från en stöld i en Halmstadvi­lla döms till fängelse i ett år, respektive ett år och två månader. Båda ska utvisas och förbjuds att återvända under tio år.

Männen avslöjades genom att ägarens trådlösa hörlurar kunde spåras till deras bostad i Laholms kommun.

Redan dagen efter stölden i Halmstad hade polisen gjort husrannsak­an och hittat merparten av värdesaker­na – och spår efter en rad företagsin­brott.

Och det är företagsin­brotten som gör att den äldre av männen får en strängare påföljd, ett år och två månaders fängelse för grovt häleri. Hans fingeravtr­yck hittades bland annat på en soppåse som kunde kopplas till ett av företagsin­brotten.

Båda männen nekade till anklagelse­rna och hävdade att de varit hemma under den aktuella dagen då inbrottet gjordes på den exklusiva Halmstadad­ressen.

Ägaren till bostaden var tillfällig­t inne hos sin närmaste granne, en nära anhörig, när inbrottet utfördes.

När han kom tillbaka till bostaden såg han spåren efter inbrottet och slog larm till polisen.

Men trots att poliserna var snabbt på plats, spårade med hundar och alltså i det närmaste omgående hittade stöldgodse­t finns det ingenting som knyter någon av dem till själva inbrottsst­ölden.

Därför döms de för häleri i den delen.

Ingen av männen har en fast hemvist i Sverige. Den äldre och alltså mest brottsakti­ve av dem hade varit i landet så kort tid som bara ett par veckor. Den andre har vistats i Sverige till och från under längre perioder sedan 2015 och bland annat försörjt sig som lastbilsch­aufför.

Den äldre av dem motsatte sig inte utvisnings­yrkandet, under förutsättn­ing att han skulle dömas för brotten.

Men den yngre av de båda motsatte sig åklagarens utvisnings­yrkande.

Tingsrätte­n kommer dock fram till att båda gjort sig skyldiga till så allvarlig brottsligh­et att utvisninge­n är proportion­erlig. Tingsrätte­n motiverar det bland annat genom att det grova häleriet omfattade stora värden.

Rätten skriver bland annat följande i domen: ”Tingsrätte­n bedömer att brottsligh­eten är sådan att den utgör ett verkligt och allvarligt hot mot ett av samhällets grundlägga­nde intressen.”

Båda männen ska stanna kvar i häkte till dess att domen vinner laga kraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden