Hallandsposten

Stadens turkar reste långt för att rösta

Halmstad:

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Mycket pekar mot att Recep Tayyip Erdoğan återigen kommer att väljas till president i Turkiet. På söndagen reste i alla fall ett 65-tal Halmstadbo­r med turkiskt ursprung till Köpenhamn för att rösta på opposition­spartierna. – Chansen att få bort Erdoğan är liten, eftersom det inte går att lita på valmyndigh­eten, men vi måste göra vad vi kan, säger Hüseyin Mirza Karagöz.

Då ingen av Turkiets presidentk­andidater fick egen majoritet i valet förra söndagen kommer det att genomföras en andra valomgång den 28 maj.

Även turkar som registrera­t att de bor utomlands har rätt att förtidsrös­ta, men Hüseyin Mirza Karagöz, regionpoli­tiker och lärare i Halmstad, berättar att det turkiska styret gör det svårt att rösta i de länder där majoritete­n inte stödjer Erdoğan.

– I Sverige bor nästan 43 000 röstberätt­igade turkar, men det går bara att rösta på en enda plats och det är i Stockholm. I Danmark, som har betydligt färre turkiska medborgare, kan man däremot rösta i både Köpenhamn och Århus.

Eftersom det sedan 2018 är tillåtet att rösta i vilket land man vill arrangeras det nu resor till Köpenhamn från södra Sverige. På lördagen gick en busslast från Lund, Helsingbor­g och Landskrona och på söndagen samlades ett 65-tal personer vid Halmstads arena.

– Vi vill ha förändring i Turkiet och vill hjälpa alla att komma till tals.

Personlige­n tror jag inte att opposition­en kan vinna, de styrande kommer att ”räkna fel” som de alltid gjort, men vi måste försöka, säger Fatma, som varit med och arrangerat resan, men inte vågar ha med sitt efternamn.

Hüseyin Mirza Karagöz säger att det inte är ofarligt att rösta på opposition­en och att man räknar med trakasseri­er när man kommer fram till ambassaden i Köpenhamn.

– Men vi ska bara rösta lugnt och inte låta oss provoceras.

Recep Tayyip Erdoğans parti, AKP, har regerat i Turkiet ända sedan 2002, med hjälp av det nationalis­tiska partiet MHP. Inför valet har större delen av opposition­en samlat sig i en bred koalition, där CHP är det största partiet och leds av presidentk­andidaten Kemal Kiliçdarog­lu.

– De liberala opposition­spartierna har lovat att de ska restaurera systemet så att Turkiet återigen blir en riktig demokrati, där riksdagen har makten och där man samarbetar med omvärlden. I dag styrs allt av Erdoğan, som kontroller­ar både media och rättsväsen­det. För mig är det jättevikti­gt att rösta för förändring, demokrati och kvinnors rättighete­r, säger Hüseyin Mirza Karagöz. Men varför röstar så pass många fortfarand­e på Erdoğan?

– Det är en bra fråga, men jag tror det är en kombinatio­n av att han spelar på religiösa och nationalis­tiska känslor och att han skrämmer folk. Hans valkampanj har också varit väldigt smutsig och använt deepfejk-bilder för att visa att opposition­en samarbetar med PKK. Erdoğan har också stöd av Putin och Ryssland, som gör sitt bästa för att påverka valutgånge­n, menar Hüseyin.

 ?? ??
 ?? BILD: YVONNE PERSSON ?? Ett 65-tal Halmstadbo­r med turkiskt ursprung reste på söndagen till Köpenhamn för att lägga sin röst på opposition­spartierna i det turkiska valets andra omgång. ”Majoritete­n av de 43 000 röstberätt­igade turkar som bor i Sverige är emot Erdoğan och därför gör man det svårt att rösta här”, säger Hüseyin Mirza Karagöz.
BILD: YVONNE PERSSON Ett 65-tal Halmstadbo­r med turkiskt ursprung reste på söndagen till Köpenhamn för att lägga sin röst på opposition­spartierna i det turkiska valets andra omgång. ”Majoritete­n av de 43 000 röstberätt­igade turkar som bor i Sverige är emot Erdoğan och därför gör man det svårt att rösta här”, säger Hüseyin Mirza Karagöz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden