Hallandsposten

Nu är Rosskölds konkurrent­er kommunchef­er

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Halmstad: För fem år sedan sökte Catharina Rydberg Lilja och Jennie Vidal jobbet som kommunchef i Halmstad. Posten gick i stället till Mattias Rossköld – som senare var med och sparkade de två kvinnorna från uppdragen som vd för HFAB respektive hemvårdsch­ef. Nu har dock Rydberg Lilja utsetts till kommunchef i Växjö – och sedan tidigare är Vidal kommunchef i Ljungby.

Det var hösten 2018 som den då blott 34-årige Mattias Rossköld fick posten som Halmstads kommuns högste tjänsteper­son, med en sexsiffrig månadslön. Bland övriga sökande fanns Jennie Vidal och Catharina Rydberg Lilja.

Det var också just Rossköld som i april 2020, tillsamman­s med förhandlin­gschef Leif Johansson, ringde Vidal och meddelade att hon får sparken från posten som hemvårdsch­ef i Halmstad.

– Jag blev helt överrumpla­d när kommundire­ktören och förhandlin­gschefen meddelade att det inte längre fanns förtroende för mig som hemvårdsch­ef, har hon berättat i HP.

Över högtalarte­lefon – inför en annan medarbetar­e – fick hon bara uppläst ett pressmedde­lande som skulle skickas ut.

– Varken då eller senare har jag fått någon mer förklaring till vad jag ska ha gjort fel, har Jennie Vidal berättat i HP.

Ett år senare, i april 2021, fick även Rydberg Lilja sparken från posten som vd för HFAB. Flera initierade källor har uppgett för HP att det var Rossköld, tillsamman­s med Carl-johan Berthilsso­n (M), som pressade HFAB:S dåvarande ordförande Jimmie Tschander (C) att entlediga henne.

– De enskilda samtalen som kommunchef­en hade med mig var inte trevliga, har Catharina Rydberg Lilja berättat i HP.

För Jennie Vidal gick det till sist ändå bra. Hon är sedan augusti 2020 kommundire­ktör i Ljungby kommun.

Även för Catharina Rydberg Lilja gick det bra. Hon blev i början av förra året vd för två kommunala bostadsbol­ag i Växjö, Vidingehem och Växjöbostä­der.

Vid ett extrainsat­t möte för kommunstyr­elsen i Växjö utsågs hon nyligen till kommunchef i Växjö.

– Jag trivs fantastisk­t bra här. Växjö är en fin, framåtluta­d, drivande kommun som vågar satsa och har ett gott ledarskap, säger hon till HP.

” Jag har lämnat det som hände i Halmstad bakom mig. Jag tänker inte på det längre.

Catharina Rydberg Lilja

Men det låter inte som att du har börjat prata småländska ännu, eller?

– Nej, men det är väl bara en tidsfråga.

Hade du kunnat tänka dig att upplösning­en skulle bli så här bra när du fick sparken från HFAB?

– Jag har lämnat det som hände i Halmstad bakom mig. Jag tänker inte på det längre, utan jag är bara glad över att få känna att jag kan göra skillnad i Växjö, säger Catharina Rydberg Lilja och tillägger:

– Och det är roligt att få jobba tillsamman­s med Jennie Vidal numera, eftersom både Växjö och Ljungby ingår i Kronobergs län och därmed samverkar i flera frågor.

 ?? BILD: ROGER LARSSON/ARKIV ?? På det här fotot från en Hp-intervju 2021 – där en sparkad, kvinnlig chefstrio kritiserad­e Halmstads kommun – syns Catharina Rydberg Lilja, Monica Karlsson och Jennie Vidal.
BILD: ROGER LARSSON/ARKIV På det här fotot från en Hp-intervju 2021 – där en sparkad, kvinnlig chefstrio kritiserad­e Halmstads kommun – syns Catharina Rydberg Lilja, Monica Karlsson och Jennie Vidal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden