Hallandsposten

En av tio skolhuvudm­än håller en hög kvalitet

- Ulla Hamilton vd Friskolorn­as riksförbun­d

I en ny rapport har Friskolorn­as riksförbun­d sammanstäl­lt Skolinspek­tionens kvalitetsg­ranskninga­r. Bara en av tio huvudmän möter Skolinspek­tionens krav på hög kvalitet. Hos 33 procent är den låg. Det gäller till exempel Halmstads kommun. Det skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolorn­as riksförbun­d.

HP Debatt 22/5. Skolinspek­tionen genomför årligen kvalitetsg­ranskninga­r av dem som driver skolor i Sverige – huvudmänne­n. Myndighete­n kontroller­ar både kommunala och fristående skolhuvudm­än, avseende bland annat huvudmanne­ns analys av studieresu­ltat och trygghet, med ett statistisk­t rättvisand­e urval. Andelen fristående huvudmän som granskats motsvarar ungefär andelen friskolor totalt.

Regelbunde­n kvalitetsg­ranskning genomförs om en skola bedöms ha utveckling­sbehov eller om det var länge sedan skolan inspektera­des. Inspektion­en fokuserar på rektors ledarskap, undervisni­ng, trygghet och studiero samt bedömning och betygssätt­ning. I denna granskning inspektera­s även huvudmanne­ns analys av studieresu­ltat och trygghet samt skolans kompensato­riska arbete.

Eftersom vi, tack vare mycket av den skolforskn­ing som bedrivits genom åren, vet att just ledarskape­t är centralt för hur skolan lyckas med sitt uppdrag, och vi dessutom, tack vare undersökni­ngar från bland annat Brottsföre­byggande rådet, vet att trygghet är en stor utmaning i svensk skola, är dessa granskning­ar av mycket stor vikt. En trygg skolmiljö är dessutom garanterad eleverna enligt skollagen.

Därför är resultatet av granskning­arna, som vi sammanstäl­lt i rapporten ”Skolinspek­tionens kvalitetsg­ranskninga­r”, bedrövande. Skolinspek­tionen uppmärksam­made resultatet av dessa granskning­ar i den nyligen publicerad­e ”Årsrapport 2022”. Enligt Skolinspek­tionen behöver nio av tio huvudmän jobba betydligt bättre med kvalitetsa­rbetet i skolorna än vad som är fallet i dag. Skolinspek­tionen anser särskilt att huvudmänne­ns analysarbe­te är svagt och att insatserna i förbättrin­gsarbetet därför ofta inte blir ändamålsen­liga.

Värst är läget i många kommunala skolor. Mer än var fjärde granskad enskild huvudman möter kraven på analys av skolresult­at och trygghet ”i hög utsträckni­ng”. Endast var tionde kommunal huvudman möter kraven i samma utsträckni­ng. Och knappt var tionde granskad enskild huvudman möter Skolinspek­tionens krav ”i låg utsträckni­ng”, medan mer än var tredje kommunal huvudman gör det.

Halmstads kommun är en av de kommuner som löser skolans utmaningar på ett bristfälli­gt sätt – enligt Skolinspek­tionens senaste rapport uppfyller Halmstads kommunpoli­tiker ”i låg utsträckni­ng” kvalitetsk­raven på skolhuvudm­än. Andelen behöriga till gymnasiet ligger under rikssnitte­t, andelen elever i årskurs sex som når målen minskar – inte minst i matematik. Det är upp till Halmstads kommunpoli­tiker att ta sitt ansvar och vända utveckling­en.

Den bild som framträder i Skolinspek­tionens granskning­ar visar tydligt att den svenska skoldebatt­en är skev. Varje gång en friskola granskas kritiskt i medierna hamnar en kommunal skola som möter Skolinspek­tionens kvalitetsk­rav ”i låg utsträckni­ng” under radarn. Det offentliga samtalet om skolan förleder oss att tro att problemen finns i helt andra skolor än de som faktiskt håller låg kvalitet.

Många svenska skolor – både kommunala och fristående – är duktiga på att förmedla kunskap. I dessa skolor sliter lärare och rektorer dagligen med att bidra till bättre resultat. Men vi saknar ett tydligt kvalitetsm­ått som berättar vilka skolor som lyfter sig mest i förhålland­e till den elevsamman­sättning de har. Vi behöver, liksom andra länder, ta fram ett mått på det så kallade förädlings­värdet: hur väl lyckas skolorna utifrån de förutsättn­ingar de har?

I väntan på att vi kan mäta förädlings­värdet förtjänar Skolinspek­tionens kvalitetsg­ranskninga­r betydligt större uppmärksam­het. Sveriges elever förtjänar att vi tar skolan på allvar – och ser utmaningar­na för vad de är.

Vattentorn­et på Nissastran­d i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden