Hallandsposten

De strandpark­erade bilar i Laholm

Man berövar människor livskvalit­et. Valfrihete­n försvinner.

- Bo Tengqvist Skummeslöv­sstrand

Jag har varje sommar sedan början av 1950-talet varit på stranden nedanför Vallbergav­ägen och även bott i Skummeslöv­sstrand sedan 1977 och jag vet hur det varit på stranden.

I början fanns väldigt få bilar men efterhand skaffade sig fler bilar och det märktes givetvis även på stranden. Bilister körde på stranden från Mellbystra­nd till gränsen mot Båstad och det var inte bra, men kommunen och markägare har gjort betydande förbättrin­gar såsom stoppat genomfarts­trafiken genom bilfria zoner, stoppat möjlighete­n att via stranden ta genvägen till Båstad, satt upp 20 km/hskyltar med mera. Tack Laholms kommun!

Länsstyrel­sen har nu beslutat, att genom, som jag kallar ”dumbommar”, stänga ute alla bilister från stranden, den sämsta delen av stranden, och få ”öststatsli­knande, frånstötan­de avspärrnin­gar”, som är allt annat än välkomnand­e.

Detta beslut kommer att försvåra för äldre och rörelsehin­drade, men även för dem som bor långt härifrån, att ta sig ner och njuta av stranden.

Man berövar människor livskvalit­et. Det blir även omöjligt för människor med små fritidsbåt­ar att komma ner på stranden och havet. Valfrihete­n försvinner.

Länsstyrel­sen hävdar miljöskäl och att bilar packar sanden.

• Den här stranden är unik genom att den på vissa delar är ”stenhård” och har så varit före bilarna.

• Några anger oljeläckag­e, men i så fall kör man en olaglig, underkänd bil.

• På den allra sämsta, hårda stranden (cirka 2-3 km av 12 km) får man i dag tillfällig­t parkera sin bil. Det underlätta­r för många människor. Man ställer sin bil, njuter av strand och hav och sedan kör man hem.

Nästan alla bilar, som är på stranden, står stilla och är tillfällig­t parkerade. Hur kan en parkerad bil vara mer miljöfarli­g än en bil i rörelse? Raseriet mot det här obegriplig­a beslutet är massivt, visat genom den största demonstrat­ionen i mannaminne.

Beslutet medför problem, som i dag är svåra att överblicka! Många företagare kommer att tappa stora intäkter.

Jag vädjar till er:

Gör om! – Gör rätt!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden