Hallandsposten

Forskare: Behöver inte vara kört för de lässvaga

- Anna Lena Wallström TT

Andelen lässvaga tioåringar i Sverige har vuxit till den högsta på hela 2000-talet. Var femte elev riskerar att bromsas i fortsatta studier och arbetsliv. – Jag vill inte säga att det är kört, men det krävs stora insatser, säger läsforskar­en Åsa af Geijerstam.

Den internatio­nella läsundersö­kningen Pirls 2021, som presentera­des i tisdags, ger svensk skola flera smockor. Andelen elever som har låg läsförmåga, eller inte ens når upp till låg nivå, är 19 procent. Det är ett svenskt bottenreko­rd i Pirls mätningar som gjorts sedan 2001.

Resultaten för de svagaste läsarna har dessutom sjunkit, så avståndet till de starkaste läsarna har ökat. Pirls visar också att läsförmåga­n blivit ännu starkare kopplad till bakgrund. Det är främst elever från resurssvag­a hem och elever på skolor i resurssvag­a områden som fått sämre resultat.

Men hur illa är det att som tioåring ha en svag läsförmåga?

– Det är ett stort problem. I mellanstad­iet förväntas elever kunna ta till sig texter på ett helt annat sätt än i årskurs 1 och 2. De ska kunna läsa faktatexte­r i olika ämnen och det kräver mer än låg nivå i läsförmåga, säger Åsa af Geijerstam, docent i didaktik med inriktning svenska vid Uppsala universite­t och en av experterna knutna till den svenska delen av Pirls.

Därmed inte sagt att lässvaga tioåringar inte kan förbättra sin läsförmåga.

– Ju tidigare man sätter in insatser, desto bättre naturligtv­is. Jag Åsa af Geijerstam, docent i didaktik med inriktning svenska vid Uppsala universite­t.

vill inte säga att det är kört, men det kräver stora insatser.

För de elever som inte har svenska som modersmål och därför har ett begränsat svensk ordförråd kan förbättrin­gar komma ganska fort.

– Man brukar säga att det tar ett– två år att lära sig ett nytt språk på vardagsniv­å. Men Pirlsprove­t testar skolspråke­t och det tar tre till fem år att lära sig. Så tidsaspekt­en är viktig, säger Åsa af Geijerstam.

Skolminist­er Lotta Edholm (L) har varnat för allvaret i situatione­n.

– Om den här trenden fortsätter riskerar vi se en generation av funktionel­la analfabete­r i Sverige, sade hon efter det att resultaten presentera­ts.

– Det är ett ganska drastiskt uttryck, men med ordet “funktionel­l” sätter hon fingret på något väsentligt, nämligen att den läsförståe­lse vi behöver är i relation till det samhälle vi lever i. Stannar man på en låg läsnivå som vuxen blir det väldigt svårt att ta till sig text på den nivå som krävs, säger Åsa af Geijerstam.

Hon pekar samtidigt på en av de positiva signalerna i Pirls 2021, nämligen att fler lärare än tidigare arbetar med olika lässtrateg­ier för eleverna.

– Det har satsats väldigt mycket på fortbildni­ng av lärare, i Läslyftet, men även kommuner har gjort egna fortbildni­ngssatsnin­gar. Också i lärarutbil­dningarna har lässtrateg­ier tagits in mer och mer.

– Vi ser positiva tecken på vad som sker i klassrumme­n, där lärare verkligen jobbar på. Därför tror jag inte på att göra om läroplaner eller lärarutbil­dningar, för det är inte där problemet ligger. Det Sverige sticker ut på är skolsegreg­ationen – skolor som har det tufft har fått det tuffare.

Vad behöver skolan för att vända utveckling­en?

– Det jag hör lärare efterlysa är mer personal och mindre klasser, så att man får möjlighet att stötta eleverna. Det handlar om en ekonomisk prioriteri­ng.

Hon håller inte med om att Sverige riskerar en generation av funktionel­la analfabete­r.

– Inte med det starka arbete som görs i klassrumme­n. Men samhället behöver satsa, vi kan inte släppa de lässvaga.

Det krävs ett politiskt arbete för att minska skolsegreg­ationen, men hela samhället måste stötta läsandet, säger hon vidare.

– Detta är inget som kan lösas enbart de timmar eleverna är i skolan.

 ?? GRAFIK: ANDERS HUMLEBO ?? Gapet mellan de lägst presterand­e och de högst presterand­e eleverna har ökat avsevärt i Pirls 2021.
GRAFIK: ANDERS HUMLEBO Gapet mellan de lägst presterand­e och de högst presterand­e eleverna har ökat avsevärt i Pirls 2021.
 ?? BILD: JOHAN FOLKERYD ??
BILD: JOHAN FOLKERYD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden