Hallandsposten

Jan Höglund: Ukraina faller inte med Bachmut

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Putin var snabb med att gratulera till en seger. Zelenskyj svarade att Bachmut bara finns kvar ”i våra hjärtan” och påmindes om förstörels­en av Hiroshima. Men slaget om ruinstaden är sannolikt inte över, enligt Ukrainas vice försvarsmi­nister.

Inte många utanför Ukraina hade hört talas om Bachmut före den ryska invasionen. Nu är det en symbol för krigets vanvett. Tidigare bodde omkring 70 000 människor i Bachmut, en stad i regionen Donbass i östra Ukraina. Några tusen stannade för att de inte kan eller vill överge sina hem även om de tvingas bo i källare under ofattbara förhålland­en.

Krigets längsta och hårdaste strider har rasat här sedan i höstas med ständig beskjutnin­g från artilleri, granatkast­are, stridsford­on och stridsflyg. På senare tid har gatustride­r rapportera­ts från hus till hus allt närmare centrum i ett apokalypti­skt stadslands­kap av ruiner. Hur många 10 000-tals soldater och civila som har dött och skadats är osäkert. Men det mänskliga priset har utan tvivel varit oerhört högt på båda sidor.

Den ökända ryska legostyrka­n Wagner har lett anfallen, med fångar i fronten för vad som har beskrivits som en köttkvarn. Dess kontrovers­ielle ledare Jevgenij Prigozjin har öppet kritiserat Kreml och militärled­ningen för att inte förse honom med vapen och ammunition. Han har hotat att dra tillbaka sin privatarmé. Men efter några dygn med nyheter om ukrainska framgångar i området meddelade Prigozjin under helgen att han har full kontroll över Bachmut. President Vladimir Putin gratulerad­e legosoldat­erna och landets styrkor för intagandet av staden, enligt den statliga ryska nyhetsbyrå­n Tass.

Oavsett vad det visar sig vara värt för krigets förlopp är det en av få gånger sedan våren förra året och den ryska reträtten från Kievs norra ytterområd­en som den ryske ledaren har kunnat prata om en möjlig seger på slagfältet. Men militära bedömare tillmäter det symbolisk snarare än strategisk betydelse inför en väntad ny ukrainsk motoffensi­v. Ryska förband har intagit defensiva positioner längs fronterna i söder.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var svävande om Bachmut vid G7-mötet i japanska Hiroshima på söndagen. På frågan om staden fortfarand­e är under ukrainsk kontroll trots att ryssarna hävdar motsatsen svarade han att ingenting finns kvar. Ryssarna har förstört allt.

– Det är en tragedi men i dag finns Bachmut bara i våra hjärtan.

Vid en presskonfe­rens konstatera­de Zelenskyj:

– Vi har inga enkla frågor eller svar längre. Men Bakhmut är inte ockuperat av Ryska federation­en i dag. Det finns inga två eller tre tolkningar av de orden, sade han och tillade:

– Vi fortsätter, vi kämpar, sade Zelenskyj som jämförde den totala förstörels­en i Hiroshima vid krigsslute­t med Bachmut och andra ukrainska städer ”som har bränts ner till grunden av ryska bomber och artilleri.”

Han framhöll att Hiroshima nu är en återuppbyg­gd stad och att ukrainare ”drömmer om att återuppbyg­ga alla våra städer som nu ligger i ruiner, och varje by där inte ett enda hus finns kvar intakt efter ryska angrepp.”

Ukrainas vice försvarsmi­nister Hanna Maliar gav en mer detaljerad bild av läget i Bachmut via Telegram: Ukrainska styrkor har delvis omringat Bachmut längs flankerna och behåller fortfarand­e kontrollen över en sektor i staden, hävdade hon.

”Våra truppers framsteg i förorterna på flankerna, som fortfarand­e pågår, gör det mycket svårt för fienden att vara i Bachmut. Våra trupper har halvt omringat staden”, skrev hon.

G7-ledarnas möte i Hiroshima resulterad­e i ”orubblig enighet” när det gäller att stödja Ukraina för att avvärja det ryska kriget, enligt värdlandet Japan. President Zelenskyjs personliga närvaro hjälpte till att skicka ”ett starkt budskap” till världen, sade Japans premiärmin­ister Fumio Kishida.

USA:S president Joe Biden sade efter samtal med Volodymyr Zelenskyj att Ryssland inte kommer att bryta beslutsamh­eten hos Ukrainas allierade. Han försäkrade sin ukrainske kollega att stödet till Kiev ”inte kommer att vackla”.

USA var länge tveksam till att tillåta att amerikansk­tillverkad­e stridsflyg­plan, i första hand F-16, överförs till Ukraina av rädsla för att konflikten med Ryssland ska eskalera. Men nu ska Biden ha fått Zelenskyjs försäkran om att de inte kommer att användas mot ryskt territoriu­m. USA bekräftar ett nytt militärt hjälppaket värt 375 miljoner dollar till Ukraina och kommer att tillhandah­ålla ammunition, artilleri, pansarford­on och utbildning. Washington tillåter också träning på F-16 stridsflyg­plan.

Ett är klart i all osäkerhet: Ukraina faller inte med Bachmut. Kriget fortsätter med ökad militär inblandnin­g av väst.

 ?? BILD: LIBKOS ?? Ukrainska soldater i strid vid fronten i Bachmut.
BILD: LIBKOS Ukrainska soldater i strid vid fronten i Bachmut.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden