Hallandsposten

Ny omgång att vänta i valet i Grekland

Störst – men inte tillräckli­gt stora. Premiärmin­ister Kyriakos Mitsotakis och hans Ny demokrati har tre dagar på sig att bilda regering efter det grekiska valet, men allt tyder på att det blir en andra valomgång.

- TT-AFP

När vallokaler­na i Grekland stängde på söndagskvä­llen visade alla prognoser att folket hade röstat i linje med vad som förutspått­s.

Konservati­va Ny demokrati, som regerat de senaste fyra åren, får preliminär­t 41 procent av rösterna. Det är en uppgång med drygt två procentenh­eter mot 2019 – men också fem parlaments­platsen från egen majoritet.

– Siffrorna visar på en tydlig seger för Ny demokrati och ett tydligt nytt mandat för att fortsätta med de reformer det grekiska samhället behöver, säger partiets talesperso­n Akis Skertsos enligt nyhetsbyrå­n AP.

Några timmar tidigare var premiärmin­ister Kyriakos Mitsotakis segersäker när han lade sin röst i Aten.

– I dag röstar vi för vår framtid, för fler och bättre jobb, för ett starkare land med en viktig roll i Europa, sade premiärmin­istern, som hade med sig två av sina barn i vallokalen.

Största utmanarpar­tiet, den tidigare premiärmin­istern Alexis Tsipras vänsteralt­ernativ Syriza, får preliminär­t 20,1 procent. Om de siffrorna står sig innebär det att partiet har tappat en tredjedel av stödet man fick i valet 2019.

Socialistp­artiet Pasok får preliminär­t 11,7 procent.

Pasok, som leds av Nikos Androulaki­s, har av analytiker setts som en potentiell koalitions­partner till Mitsotakis, men inget av de tre största partierna har öppet sagt sig vara villiga att samarbeta.

Totalt ser fem partier ut att ta sig in i det 300 stolar stora parlamente­t. Spärren ligger på 3 procent.

Eftersom ett parti eller en allians måste nå 50 procent för att få styra tyder därmed de preliminär­a siffrorna

BILD: YORGOS KARAHALIS

på att landet går till en andra valomgång tidigt i juli.

– Vi har sagt att vi vill regera själva eftersom det skulle säkra stabilitet­en och vägen framåt. Så det vill vi få från folket i nästa valomgång, säger landets minister för civilt skydd, Ny demokratis Takis Theodorika­kos, till tv-kanalen Skai på söndagskvä­llen.

Det parti som blir störst i valet har tre dagar på sig att hitta en eller flera koalitions­partner för att nå över 50 procent. Om det misslyckas går chansen till det näst största partiet.

 ?? ?? Premiärmin­ister Kyriakos Mitsotakis lägger sin röst i en vallokal i Aten.
Premiärmin­ister Kyriakos Mitsotakis lägger sin röst i en vallokal i Aten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden