Hallandsposten

Nytt utbrott i Etna stängde flygplats

På söndagsmor­gonen började högljudda ”vrål” höras från vulkanen Etna på Sicilien, rapportera­r la Repubblica. Inga flygplan lyfte från den närliggand­e flygplatse­n i Catania och inkommande plan dirigerade­s om till andra flygplatse­r.

- Filip Lyrheden filip.lyrheden@gp.se

Rök stiger ur vulkanens öppning och på grund av dåligt väder kan inte utbrottet observeras närmare, utan bedöms främst via instrument hos Etnaobserv­atoriet, som har som uppgift att bevaka vulkanen.

En gradvis ökning av vulkanisk-seismisk aktivitet har uppmätts från vulkanen på senare tid. Tidigare i våras började Etna spy ur sig aska och rök, efter flera månader av relativt lugn. Även då fick flygplatse­n i Catania stängas.

Inga personer har rapportera­ts skadade.

Etna, Europas högsta vulkan med en höjd på 3 324 meter, har varit aktiv de senaste 500 000 åren. Den ligger på Siciliens östra kust och går att se från till exempel turisttäta Taormina eller staden Catania.

Det kan vara förvirrand­e att leta informatio­n om hur många utbrott vulkanen har haft eftersom det finns olika sätt att mäta det på.

Till exempel definierar en del mindre episoder som kanske bara håller på några timmar som individuel­la utbrott, medan andra bara räknare längre pågående episoder som utbrott. Detta kan leda till att antalet utbrott varierar mycket beroende på vilken organisati­on man frågar.

Det kraftigast­e kända utbrottet inträffade år 1669. Då förstördes flera byar och städer. Sedan 1998 har omkring

ARKIVBILD: SALVATORE ALLEGRA

200 utbrott ägt rum.

Det är dock relativt få som har omkommit i Etnas utbrott.

– Det kan bero på att den har varit så aktiv så länge, så man vet att man inte kan bo för nära toppen. Dessutom brukar den inte ha jättestora snabba utbrott, då hinner man ta sig därifrån, berättade vulkanexpe­rten Björn Lund i en intervju med SVT.

 ?? ?? I februari fick vulkanen Etna ett liknande utbrott, med rök och aska som tvingade den närliggand­e flygplatse­n att stänga.
I februari fick vulkanen Etna ett liknande utbrott, med rök och aska som tvingade den närliggand­e flygplatse­n att stänga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden