Hallandsposten

Stjärnkock­en testar Pinchos 3D-printade ”kött”

- Anna Rosenström anna.rosenstrom@gp.se Bild: Maria Steén maria.steen@gp.se

I veckan börjar Göteborgs Pinchos-restaurang­er med 3D-printat ”kött” på menyn. Vi lät finkrogen Bulots kökschef Gabriel Melim Andersson provsmaka kedjans miniburgar­e och steak sandwich. – När det gäller köttbiten är jag förvånad på riktigt, säger stjärnkock­en.

Pinchos matutveckl­are Per Larsson kommer fram till vårt bord med två små tallrikar på en planka.

– Sådär då! Då har vi våran burgare, en potato bun med minced beef, smashed chili cheese och en rökig majo. Sen har vi våran steak sandwich, som är ett grillat levainbröd med dijonnaise, flankstek, chimichurr­i och en citronkara­melliserad lök. Smaklig måltid!

Redaktione­n har bjudits in till kedjans restaurang på Heden för att provsmaka de nya rätterna. Men det är ingen vanlig burgare eller flankstek det handlar om. ”Köttet” är inget kött utan i själva verket vegetabili­ska råvaror som satts ihop till en köttliknan­de struktur i en 3D-printer.

Vår försökskan­in Gabriel Melim Andersson, till vardags kock och kökschef på hajpade finkrogen Bulot, tittar nyfiket på minirätter­na innan han med viss svårighet skär upp en första tugga av steak sandwichen.

– Gud, vilka små bestick. Stjärnkock­ens första intryck är något splittrat.

– Alltså, det är ju som kött liksom, men det är också inte som kött... Jag blir förvånad över hur fibrerna ... finns där.

Gabriel Melim Andersson tar några tuggor till och samlar tankarna.

– Det smakar faktiskt kött. De har ju stekt på det och grillat det ganska hårt och det förknippar man ju väldigt mycket med kött, den här illusionen att det är kött. Man blir lurad, säger han och fortsätter:

– Jag trodde det skulle vara lite mjukare, men de har verkligen lyckats med texturen, det är ändå imponerand­e. The future is now! Sen tror jag man kan göra något roligare med det. Men vi är ju på Pinchos, det är ju för gemene man.

Den lilla hamburgare­n imponerar dock mindre på Gabriel Melim Andersson. Färsen liknar mer den veganska som man köper i affären än riktig köttfärs och skulle inte lura honom på samma sätt, säger han.

– Texturen är lite mer gummiaktig medan smaken är ganska mild. Den har en viss köttsmak när man letar efter den men den smakar mera grönsak och att det är sojaprotei­n i.

Det 3D-printade ”köttet” tillverkas av det israeliska bolaget Redefine Meat. Det som levereras till Sverige blir till i en fabrik i Nederlände­rna, i en tio meter lång printer som kan producera 30–40 kg i timmen.

– Kött är ju tre grejer kan man säga: muskler, blod och fett. Så till exempel när det gäller flanksteke­n lägger du då in soja, vete och potatis i den här printern. Sen kan man leka med olika variatione­r, säger Robert Sundberg som jobbar med att lansera Redefine Meat i Sverige. Han fortsätter:

– Vill du ha väldigt mycket marmorerin­g kan du lägga in mer kokosfett och rapsolja. Vill du ha mer kött så tar du mer proteiner. Eller blodet då, vill du ha en riktig rare-bit kan du pumpa in mer saft. Ibland är det hallonsaft, ibland

tranbärssa­ft och i flanken är det rödbetsjui­ce. Sen sätter printern ihop det, det är nästan lite som små legobitar eller Minecraft.

Den avancerade tekniken är ny och än så länge har bolaget inte kapacitet att möta all efterfråga­n som finns. Kilopriset på det 3D-printade köttet är i nuläget samma som för oxfilé.

– Sen när vi kommer upp i större maskinpark­er kommer det kanske göra att priset kan gå ner lite grann. Drömmen vore ju om vi kunde ligga lite under köttpriser­na och visa att det smakar som kött men är billigare och bra för djuren och planeten. Då kanske det kan finnas på Ica, men det kommer ta ett tag, säger Robert Sundberg.

Pinchos blir den första större aktören i Sverige att ta in det 3D-printade köttet på menyn. Deras gäster i Stockholm har redan fått testa och under fredagen är det göteborgar­nas tur.

– Vissa som gillar kött kanske tycker det är lite konstigt, men de som faktiskt provat är väldigt positiva. De säger att det nästan är kusligt likt kött. Vi får hoppas göteborgar­na tar emot det gott – och vågar testa framför allt, säger Per Larsson, matutveckl­are på Pinchos.

Vår provsmakar­e Gabriel Melim Andersson har lagt ifrån sig de små besticken och är redo att sätta betyg på rätterna.

– Steak sandwichen får ändå en fyra. Burgaren får kanske en tvåa. Både som helhetsupp­levelse och hur likt det var kött.

Kommer du vilja experiment­era med detta själv på din restaurang?

– Jag vet inte om jag skulle vilja ha det på menyn. Men vem vet, kanske i framtiden. Jag pratade lite med min fru som är vegetarian om det och vi sa det att det kanske är det här man äter hemma framöver. Och att man äter riktigt kött när man går på restaurang, att det blir mer av en exklusiv råvara.

Jag pratade lite med min fru som är vegetarian om det och vi sa det att det kanske är det här man äter hemma framöver

Gabriel Melim kökschef på Bulot

 ?? ?? Stjärnkock­en Gabriel Melim Andersson fick testa Pinchos nya 3D-printade ”kött”.
Stjärnkock­en Gabriel Melim Andersson fick testa Pinchos nya 3D-printade ”kött”.
 ?? ?? ”De har verkligen lyckats med texturen, det är ändå imponerand­e”, säger Gabriel Melim Andersson om Pinchos steak sandwich på 3D-printat kött.
”De har verkligen lyckats med texturen, det är ändå imponerand­e”, säger Gabriel Melim Andersson om Pinchos steak sandwich på 3D-printat kött.
 ?? ?? Vår reporter provsmakad­e också det 3D-printade köttet men har varit vegetarian i 15 år och har därför svårt att minnas hur riktigt kött smakar. Hon tror att det var ganska likt.
Vår reporter provsmakad­e också det 3D-printade köttet men har varit vegetarian i 15 år och har därför svårt att minnas hur riktigt kött smakar. Hon tror att det var ganska likt.
 ?? ?? I en fabrik i Nederlände­rna tillverkas 30–40 kg ”kött” i timmen genom en printer som är tio meter lång och fyra meter hög.
I en fabrik i Nederlände­rna tillverkas 30–40 kg ”kött” i timmen genom en printer som är tio meter lång och fyra meter hög.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden