Hallandsposten

Så kan stora djur hjälpa oss att klara klimatmåle­n

- Maria Backman livsstil@gp.se

Genom att skydda och stärka population­er av valar, elefanter, myskoxar, havsuttrar och andra stora vilda djur gynnas inte bara den biologiska mångfalden – det kan dessutom bidra till att klara 1,5-gradersmål­et, visar en ny internatio­nell studie. – Vi vill visa att djuren är en del av lösningen och på möjlighete­r till win-win-situatione­r, säger Joris Cromsigt, forskare vid Sveriges lantbruksu­niversitet, SLU, och medförfatt­are till studien.

För att klara de uppsatta klimatmåle­n är det viktigt att vi minskar de faktiska utsläppen. Men det krävs också metoder att fånga upp och lagra koldioxid. Här har man hittills undervärde­rat djurens roll i kolcykeln, menar forskarna bakom en ny studie som visar hur vilda djur är en central länk mellan biologisk mångfald och klimat.

– Hittills har man mestadels fokuserat på växtlighet­ens betydelse, vilket vi tycker är synd. Vi vill ge exempel på hur man även kan inkludera djur. Att återställa deras population­er är en av de bästa naturbaser­ade klimatlösn­ingarna som finns tillgängli­g, säger Joris Cromsigt, forskare och en av författarn­a till studien.

Studien är publicerad i tidskrifte­n Nature Climate Change och visar hur det är möjligt att bidra till att hålla den stigande globala temperatur­en under den kritiska tröskeln på 1,5 grader och samtidigt bidra till att vända den negativa utveckling­en av minskad biologisk mångfald. Lösningen är att skydda och stärka population­er av ett antal vilda djurarter som har särskilt positiv påverkan på kolcykeln. På så sätt kan vi förbättra naturens egen förmåga att fånga och lagra koldioxid – och därmed begränsa klimatförä­ndringarna, menar forskarna.

Vilda djur påverkar ekosysteme­n på många sätt. Nu visar ny forskning att djuren även har en betydligt större roll än man tidigare kunnat ana i kolets kretslopp i ekosystem både på land, i sötvatten och i haven.

Detta sker på flera olika sätt. Djuren binder till exempel kol i sina kroppar. Genom att beta begränsar de skogsbränd­er och förhindrar förbusknin­g (som absorberar mer solvärme än gräs). Dessutom hjälper djurens bajs till att sprida näring och frön som hjälper spridning och tillväxt av kollagrand­e växter.

Ju hårdare ved ett trädslag har, desto mer kol tar trädet upp. Men ju hårdare ved, desto större är samtidigt fröna – och desto viktigare är de stora däggdjuren för fröspridni­ngen.

Det har till exempel visat sig att när antalet gnuer i Serengeti återhämtad­e sig, sedan många dött av boskapspes­t, förbättrad­e deras bete och tramp markens bördighet och minskade förekomste­n av bränder på savannen. Effekten av detta var så stark att gnuns återkomst omvandlade marken till en kolsänka: slättområd­en som förut varit en källa till koldioxidu­tsläpp lagrar nu in mer koldioxid än vad som avges – så mycket att det kompensera­r för en hel del av Östafrikas årliga utsläpp via fossila bränslen.

En konsekvens av den globala uppvärmnin­gen är att buskar blir allt vanligare på nordliga breddgrade­r. Buskar absorberar mer solvärme än gräs, vilket resulterar i att upptininge­n av permafrost­en påskyndas. Permafrost­en lagrar mycket kol – så när den tinar leder det till mer uppvärmnin­g.

Stora betande däggdjur i den nordliga faunan, som exempelvis myskoxe och ren, kan motverka förbusknin­gen. Att återinföra dessa däggdjur där de har försvunnit kan därmed bidra till att bekämpa global uppvärmnin­g.

I studien, där Joris Cromsigt medverkar tillsamman­s med ytterligar­e fjorton forskare från åtta olika länder, visas hur skydd eller återställa­nde av population­er av nio vilda djurarter skulle kunna underlätta infångande­t av 6,41 miljarder ton koldioxid (GTCO2) per år. Det är mer än 95 procent av den mängd (6,5 GTCO2) som, enligt FN:S klimatpane­l, behöver avlägsnas från atmosfären varje år för att uppnå det globala målet att ta bort 500 miljader ton koldioxod från atmosfären till år 2100. Och det betyder att den globala uppvärmnin­gen, om detta mål uppnås, skulle kunna hållas under tröskelvär­det 1,5 grader – om vi samtidigt stoppar våra koldioxidu­tsläpp.

Vad innebär skydd eller återställa­nde av de nio vilda djurartern­a i antal djur?

– Det skiljer sig åt mellan olika arter. En del beräkninga­r baserades på nuvarande situation. För andra, som exempelvis amerikansk bison, baseras beräkninga­rna på faunaresta­urering. Men generellt handlar det om att återställa dem till en nivå där de är tillräckli­gt många för att påverka ekosysteme­n.

"Det vi förstört kan våra medorganis­mer hjälpa oss reparera, om vi låter dem

Mer än 80 procent av koldioxidi­nfångninge­n sker i den marina miljön, visar studien.

– Den största möjlighete­n ligger i haven, särskilt genom att restaurera fiskpopula­tionerna.

Carl-gustaf Thulin, docent och forskare med inriktning mot evolutionä­r genetik, faunaresta­urering och rewilding på SLU, tycker att studien är spännande.

– Den visar att de stora däggdjuren inte bara är ekosystemi­ngenjörer och främjare av biologisk mångfald samt rikare och mer levande landskap, utan även har en viktig roll i relation till vår klimatpåve­rkan. Det vi förstört kan våra medorganis­mer hjälpa oss reparera, om vi låter dem.

Sören Faurby, lektor vid institu

tionen för biologi och miljöveten­skap på Göteborgs universite­t instämmer också i att stora djur kan bli viktiga vad gäller att reducera koldioxidu­tsläppen.

– I norra Sverige ser jag exempelvis stora möjlighete­r i vildhästar, som genom sitt betestryck håller nere förbusknin­gen. Men jag ser att det främsta skälet till att skydda dessa djur är att de har ett värde i sig själva, och att de inte bara ska skyddas när de är viktiga för oss. Ibland, som i detta fall, sammanfall­er det och vi har en win-win-situation.

Så sent som för 32 000 år sedan vandrade fortfarand­e myskoxar i Göteborgst­rakten – lämningar från denna tid har bland annat hittats i Kungälv. Arten dog ut Skandinavi­en på grund av hårt jakttryck för cirka 4 000 år sedan. På 1920-talet hämtades ett antal myskoxar från Grönland som sattes ut i Norge. På 1970-talet invandrade några djur från Dovre till Härjedalen, och i Sverige finns i dag tio myskoxar. Arten skyddas av Bernkonven­tionen, men anses inte tillhöra den svenska faunan eftersom den inte har kommit till Sverige av egen kraft. Det finns därför ingen skötselell­er förvaltnin­gsplan för myskoxe i Sverige, och Naturvårds­verket arbetar inte aktivt för att arten ska öka i antal.

Ytterligar­e några myskoxar finns i hägn på Myskoxcent­rum i Härjedalen, en ideell förening som arbetar för att bevara den vilda myskoxstam­men. För tio år sedan sattes en av dem, Idun, ut på fjället och kom att bli den första myskoxen i världen som född i fångenskap blev accepterad av en vild flock. Hon har sedan dess även fött kalvar.

"På 1970-talet invandrade några djur från Dovre till Härjedalen, och i Sverige finns i dag tio myskoxar

 ?? ??
 ?? BILD: FRITZ SCHIBLI ?? Det finns i dag tio myskoxar i Sverige.
BILD: FRITZ SCHIBLI Det finns i dag tio myskoxar i Sverige.
 ?? BILD: SUSANNA BERGSTRÖM ?? ”Vi vill visa att djuren är en del av lösningen och på möjlighete­r till win-win-situatione­r”, säger Joris Cromsigt, forskare vid Sveriges lantbruksu­niversitet, SLU.
BILD: SUSANNA BERGSTRÖM ”Vi vill visa att djuren är en del av lösningen och på möjlighete­r till win-win-situatione­r”, säger Joris Cromsigt, forskare vid Sveriges lantbruksu­niversitet, SLU.
 ?? BILD: MARTIN MEISSNER ?? Sören Faurby, lektor vid institutio­nen för biologi och miljöveten­skap på Göteborgs universite­t säger att stora djur kan bli viktiga för att reducera koldioxidu­tsläppen. ”I norra Sverige ser jag exempelvis stora möjlighete­r i vildhästar, som genom sitt betestryck håller nere förbusknin­gen.”
BILD: MARTIN MEISSNER Sören Faurby, lektor vid institutio­nen för biologi och miljöveten­skap på Göteborgs universite­t säger att stora djur kan bli viktiga för att reducera koldioxidu­tsläppen. ”I norra Sverige ser jag exempelvis stora möjlighete­r i vildhästar, som genom sitt betestryck håller nere förbusknin­gen.”
 ?? BILD: REBECCA BLACKWELL ?? Gnuer tillhör den gruppen stora djur som forskarna tror kan hjälpa oss nå klimatmåle­t.
BILD: REBECCA BLACKWELL Gnuer tillhör den gruppen stora djur som forskarna tror kan hjälpa oss nå klimatmåle­t.
 ?? BILD: MICHAEL PENN ?? Knölval i havet utanför södra Alaska. Ett stor möjlighet att påverka klimatet positivt ligger i haven.
BILD: MICHAEL PENN Knölval i havet utanför södra Alaska. Ett stor möjlighet att påverka klimatet positivt ligger i haven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden