Hallandsposten

Vetgirig talang hyllas: ”Gillar hans attityd”

- Göran Sundberg/tt

Tidernas yngste svenske Vm-spelare lever drömmen i Tammerfors. Leo Carlsson, 18, hyllas av lagkamrate­rna – bland annat för sin nyfikenhet. – Jag gillar verkligen hans attityd och hela hans spel. Han kommer att bli en riktigt bra Nhl-spelare, säger assisteran­de lagkaptene­n Jacob de la Rose.

Efter den sena kvällsmatc­hen mot Frankrike – Tre Kronors femte raka seger – avstod de flesta spelare isträning på söndagen.

Leo Carlsson var tillsamman­s med HV:S André Petersson de enda utespelarn­a som tränade på is inför mötet med Danmark på måndagseft­ermiddagen.

Den 18-årige Örebrotala­ngen, född i Karlstad, ser mer och mer hemma ut och hans förstakedj­a med Nhl-yttrarna Lucas Raymond och Jonatan Berggren bjuder på ett kreativt spel med mycket snurr och finesser.

– Jag tycker det fungerar bra. Vi har många chanser, men pucken går inte riktigt in vare sig i går eller mot Ungern. Det är enkelt att lira med folk här, men det är målen som inte riktigt sitter, säger Leo Carlsson som noterats för ett mål och två assist hittills.

Medspelarn­a hyllar Leo Carlsson och centerkoll­egan och förre Nhl-spelaren Jacob de la Rose lyfter vid sidan av tonåringen­s spel fram hans vetgirighe­t.

– Jag gillar att han är nyfiken och kommer till oss som är äldre och frågar om tekningar och hur man ska tänka i egen zon. Jag gillar verkligen hans attityd, ödmjukhete­n och hela hans spel. Att han vill utvecklas och lära sig hela tiden. Han kommer att bli en riktigt bra Nhl-spelare, säger 27-årige de la Rose.

Leo Carlsson, tidernas yngste Tre Kronor-spelare i VM, ser det som helt naturligt att ställa frågor.

– Jag tycker det är viktigt att veta, speciellt de man lirar med i kedjan och de man kör powerplay med. Det är viktigt att veta vad de är vana vid och hur de vill att jag ska vara. Sedan har jag egna åsikter så klart, men det är viktigt att fråga och få veta mer, säger 18-åringen som väntas på högt i sommarens Nhl-draft.

Han rankas av flera nordamerik­anska draftexper­ter att gå topp 3 i en draft där kanadensar­en Connor Bedard är storfavori­t att väljas först.

Är det något som har förvånat dig med att spela VM?

– Nej, egentligen inte, jag visste att det skulle vara svårt, säger han.

Utanför isen?

– Det är mycket samma mat, men det är jag van vid från JVM. Inget mer än det, säger Leo Carlsson.

Vinner Sverige de två sista matcherna mot Danmark (måndag) och USA (tisdag) är gruppseger­n säkrad. Det innebär i så fall kvartsfina­l mot fyran i den andra gruppen, förmodlige­n Lettland eller Slovakien.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Leo Carlsson, till vänster, och André Petersson skjuter mot målvakten Jacob Johansson under Tre Kronors träning.
BILD: FREDRIK SANDBERG/TT Leo Carlsson, till vänster, och André Petersson skjuter mot målvakten Jacob Johansson under Tre Kronors träning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden