Hallandsposten

Extrema vattenflöd­ena i Torneälven minskar

Torneälven­s extrema vårflod har mestadels kulminerat och de höga flödena har nu börjat minska, bedömer SMHI. – Generellt så kan man säga att det sjunker, säger Sara-sofia Asp, vakthavand­e hydrolog på myndighete­n.

- Sofia Eriksson TT

Den kraftiga vårfloden har gjort att SMHI utfärdat varningar för höga flöden och översvämni­ngar i nedre Torneälven. Men under natten och morgonen har flödena mestadels kulminerat och minskar nu, enligt Sara-sofia Asp, vakthavand­e hydrolog på SMHI.

– Generellt så kan man säga att det sjunker, säger hon.

Men flödena är fortsatt höga och varningarn­a gäller tills vidare.

– Vi gör en ny bedömning i morgon och uppdaterar då våra varningar, säger Sara-sofia Asp.

I Övertorneå har vattnet sjunkit med omkring 10 centimeter under natten, enligt räddningsc­hef Roland Mäki.

– Nu går det åt rätt håll, det är trevligt med positiva siffror, säger han.

Hur många som har drabbats eller hur omfattande skador vattnet har orsakat kring Övertorneå har Roland Mäki ingen samlad uppgift om.

– Folk är vana vid att vårfloden kommer, men den var ju ovanligt kraftig i år. Jag har aldrig varit med om så här mycket vatten, säger han.

– En del har ringt SOS Alarm eller 112 och begärt hjälp, men sedan har vi säkert ett stort mörkertal med människor som prövat att åtgärda skadorna själv.

Det stora problemet är vatten

Röd varning för nedre Torneälven. som har trängt ner i källare i hus och stugor.

– Jag vågar inte gissa hur många som har fått sina sommarstug­or blöta, men det handlar nog om tiotals. Försäkring­sbolagen kommer att bli nedringda av folk som har fått skador på sina fastighete­r, säger han.

– Vi får hoppas att vattnet sjunker snabbt så att avstängda vägar

BILD: LISA BJÖRK

kan öppnas och skadorna kontroller­as.

Övertorneå kommun har fokuserat på att hålla i gång samhällsvi­ktiga funktioner. Ett par äldre personer som har hemtjänst har tillfällig­t flyttats från byarna där de bor till ett korttidsbo­ende i centralort­en.

– Det har varit besvärligt att ta sig fram till alla som behöver hjälp.

Men nu går pumpstatio­nerna för fullt, säger kommunstyr­elsens ordförande Tomas Mörtberg (C).

Ett tempererat utomhusbad i Övertorneå har fått omfattande skador sedan själva bassängen tryckts upp och förstörts av vattentryc­ket. Den skulle ha öppnat till skolavslut­ningen men det ser mörkt ut.

– Det är ju en miljonskad­a. Bassängen hade målats om och skulle fyllas med vatten, men nu blir det inget bad där för barnen när skolan slutar, säger Mörtberg.

Haparandas räddningsc­hef Fredrik Wuopio delar bilden av att kulmen på vårfloden är nära.

– Läget är fortfarand­e kritiskt med jättehöga vattennivå­er, säger han.

– Men jag tror att vi kan ha nått kulmen eller så gör vi det under dagen. Men det betyder ju inte att faran är över, mycket kan fortfarand­e hända.

 ?? BILD: LISA BJÖRK ?? Ajanki, 7 år, spanar in utebadet med mamma som konstatera­r katastrofl­äge inför det stundade sommarlove­t.
BILD: LISA BJÖRK Ajanki, 7 år, spanar in utebadet med mamma som konstatera­r katastrofl­äge inför det stundade sommarlove­t.
 ?? ?? Torneälven har svämmat över av den kraftiga vårfloden, bilden är från Övertorneå.
Torneälven har svämmat över av den kraftiga vårfloden, bilden är från Övertorneå.
 ?? BILD: ANDERS HUMLEBO ??
BILD: ANDERS HUMLEBO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden