Hallandsposten

Gårdsägare­n: ”En del av ens livsverk är förstört”

Mostorp:

- Cecilia Cromnow

En ladugård och en stycknings- och charkanläg­gning förstördes i branden på Mostorps gård. Ett 30-tal kor brann inne. – Det är klart en chock när man ser att en del av ens livsverk är förstört, säger Peter von Braun, ägare och VD till Mostorps gård.

Peter von Braun, ägare och VD på gården, står framför den gamla ladugården och en byggnad som varit stycknings­och charkanläg­gning men som nu är helt förstörda.

– Det är klart en chock när man ser att en del av ens livsverk är förstört, men jag är realist och så länge det inte kommer människor till skada så löser det sig, säger han.

Peter von Braun var inte på gården när det började brinna.

– Det var min son som ringde och jag skyndade mig hem, men då var det övertänt allting, säger han.

Tankarna just nu kretsar kring hur han ska lösa situatione­n på kort sikt. Han tänker också på personalen.

– Nu ska vi försöka lösa det på något sätt och hitta någon annan stans att jobba så att vi kan fortsätta att leverera kött till våra butiker och till vår gårdsbutik. Det är fokus på det nu, det är där tankarna är, säger han.

Han pekar på det nedbrunna stallet och berättar att de lyckades få ut ungefär 200 djur som stod därinne.

– Men så var det ungefär 30 stycken i det andra stallet och vi öppnade boxarna så fort det gick, men de ville ju inte gå ut.

Hur reagerade de?

– För djuren känns allting utanför osäkert, så de springer och ställer sig längst in, trots att alla grindar är öppna. Men sex stycken fick vi ut därifrån. Resten, ett 30-tal, har brunnit inne och det är väldigt jobbigt med djur som förolyckas i bränder.

Magnus Arasjö som bor i ett hus bara några hundra meter från ladugården hade just gått och lagt sig när han fick veta att det brann.

– Sambon väckte mig för jag jobbar nätter och hon sa att det brinner på gården. Då flög jag upp och tittade och då såg jag ju mörk rök och alltihopa. Det var hemskt. Man trodde inte att det kunde hända här, säger han.

Han beskriver hur han kände panik när han såg branden.

– Man vill ju ut och hjälpa till, men samtidigt så var det ju den mörka röken och då ville man inte springa ut i den eller släppa in den i huset. Vi stängde av all ventilatio­n det första vi gjorde. Det är tragiskt.

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON ?? Peter von Braun.
BILD: HÅKAN JOHANSSON Peter von Braun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden