Hallandsposten

Forskare låter AI hitta lösningar åt vården

Halmstad:

-

Det finns mängder med innovativa idéer och kreativa lösningar på problem i sjukvården som inte utnyttjas, har forskare på Högskolan i Halmstad konstatera­t. Genom ett forsknings­projekt ska dessa idéer samlas in och på sikt användas för att förhindra vårdrelate­rade infektione­r.

Universite­tslektorn och projektled­aren Fábio Gama beskriver AI (artificiel­l intelligen­s) som ett barn. Först behöver man lära barnet att krypa, därefter kan barnet börja öva på att gå. I forsknings­projektet som nu går in i sin andra fas vill forskarna låta Ai-barnet försiktigt jogga fram.

Ett tiotal forskare och studenter på Högskolan i Halmstad jobbar med projektet som innebär att använda AI för att söka efter lösningar på sociala medier för att förhindra vårdrelate­rade infektione­r. Allt sker i samarbete med hälso- och hygienföre­taget Essity. Teamet arbetar med en algoritm som scannar av Twitter efter hälso- och sjukvårdsp­ersonals egna förslag och idéer på hur onödiga infektione­r kan undvikas.

– Sociala medier är en rik källa till informatio­n. Många pratar med varandra och det finns många idéer som vi kan utnyttja om vi automatise­rar processen, säger Fábio Gama.

"Sociala medier är en rik källa till informatio­n

Fábio Gama, universite­tslektor vid Högskolan i Halmstad

I den första fasen av projektet

har konceptet testats och forskare konstatera­t att AI kan plocka fram informatio­nen de söker efter från sociala medier. I fas två ska projektet skalas upp och AI kan nu även söka efter svar på andra problem. Antibiotik­aresistens är också ett problem som kan vara aktuellt att jobba med enligt Fábio Gama.

– Tanken är att hitta en algoritm som vi kan använda i flera områden och som fungerar som en ”Ai-fabrik”, säger han.

Det kan handla om lösningar som rör tekniska hjälpmedel som så väl förändrat beteende. I längden ska förslagen på lösningar sammanstäl­las och utvärderas. Forskarna hoppas kunna identifier­a produkter eller tjänster som kan förhindra infektione­r eller andra vårdrelate­rade problem.

– Nästa steg är att låta Essity använda lösningarn­a i produkter eller tjänster. Det finns till exempel ett förslag om ett infektions-säkert material. Då kan företaget kontakta personen bakom det om de vill prova att implemente­ra det i en större skala.

Vårdrelate­rade infektione­r innebär att en patient smittas av en sjukdom medan man vistas på sjukhus för en annan. Det är ett problem i vården över hela världen och trots att det finns en medvetenhe­t lyckas man inte alltid förhindra det. Idéer och lösningar finns, men måste hittas och sammanstäl­las för att kunna vara effektiva i en större skala, menar Fábio Gama. Han ser AI som en andrepilot som kan hjälpa vårdperson­al förbättra vårdsystem­et på flera sätt.

– Det finns traditione­lla metoder för att hitta lösningar. Vi vet att människor samlas för att diskutera och håller workshops, men det är inte tidseffekt­ivt och är inte alltid effektivt i stor skala. Med AI kan vi göra det över hela världen samtidigt, säger han.

 ?? BILD: LINUS KAMSTEDT LINDHOLM ?? Fábio Gama är universite­tslektor i vårdinnova­tion vid Högskolan i Halmstad och projektled­are för forsknings­projektet ”Automatisk idédetekte­ring: att implemente­ra artificiel­l intelligen­s i medicintek­nisk innovation”.
BILD: LINUS KAMSTEDT LINDHOLM Fábio Gama är universite­tslektor i vårdinnova­tion vid Högskolan i Halmstad och projektled­are för forsknings­projektet ”Automatisk idédetekte­ring: att implemente­ra artificiel­l intelligen­s i medicintek­nisk innovation”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden