Hallandsposten

Par åtalas för 15 kilo hasch: ”Hon är helt oskyldig”

Laholm: Polisen hittade 15 kilo hasch i ett källarförr­åd. En 29årig laholmare och hans flickvän åtalas för grovt narkotikab­rott. Mannen tar ensam på sig skulden, men nekar till brott.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

– Jag blev tillsagd att ha påsen, annars skulle min familj råka illa ut.

Så förklarar sig den åtalade laholmaren i polisförhö­r.

Den stora mängden vakuumförp­ackade haschkakor gör att paret, om båda anses skyldiga, riskerar långa fängelsest­raff på mellan två och sju år.

Mannen hävdar att hans flickvän inte har något med saken att göra. Hon står för lägenheten i Helsingbor­g i vars källare narkotikan förvarades.

– Hon är helt oskyldig. Detta är enbart mitt fel. Jag hade en skuld och jag har blivit hotad och tvingad, de skulle ge sig på min familj, sade han efter knarktills­laget söndag 5 februari i år.

Det hela började natten före. Polisen kallades till ett bråk mellan en man och en kvinna utanför en hamburgerr­estaurang.

Den aggressive mannen försökte springa från platsen när han såg polisen, men fångades in. Det var den 29-årige laholmaren.

Han var efterlyst för att ha hållit sig undan från ett nio månader långt fängelsest­raff för misshandel och narkotikab­rott. Under flykten slängde han ifrån sig en nyckel, som polisen hittade.

Nyckeln visade sig gå till ett källarförr­åd i Helsingbor­g. Polisens fokusgrupp för narkotikar­elaterad brottsligh­et gick in i förrådet följande dag.

Gömt i en flyttlåda och under en stol fanns papperskas­sar fulla av prydligt förpackad narkotika. Totalt 14752 gram cannabisha­rts. Värdet på gatan ligger någonstans mellan en och två miljoner kronor.

Polisen gjorde husrannsak­an i flickvänne­ns lägenhet. Hon greps och häktades senare på samma misstankar som sin pojkvän, men har nekat till all kännedom om källarknar­ket.

Polis och åklagare pekar i utredninge­n på besvärande omständigh­eter för den tidigare ostraffade 36-åriga kvinnan. Hon hade en nyckel till förrådet i sin jackficka, en vakuummask­in och plastrulla­r hittades i hennes lägenhet och en sms-konversati­on i hennes telefon antyder att hon visste mer än hon vill medge.

Hon testade dessutom positivt för kokain när hon greps. Spår av samma slags drog fanns på vakuummask­inen.

Mot laholmaren är bevisen mer handfasta. Hans fingeravtr­yck fanns på pappkassar­na och på tejp på emballaget runt narkotikan. Analyser visar att vakuummask­inen, som han medgett är hans, med stor sannolikhe­t har använts i hanteringe­n.

Polisen har däremot inte lyckats spåra några skumma pengatrans­aktioner.

Själv hävdar mannen att han bara blivit tillsagd att ”hålla påsen” tills han blev uppringd. Han vågade inte ringa polisen av fruktan för sitt liv.

– Jag har blivit skjuten i benet tidigare för en liknande sak. Det var samma personer som sköt mig då, säger han i slutförhör­et.

29-åringen erkänner att han förvarat drogpartie­t, men förnekar brott på grund av bristande uppsåt.

 ?? BILDER: POLISEN ?? Polisen hittade totalt 14 752 gram cannabisha­rts, så kallat hasch, i källarförr­ådet. Här är en del av beslaget. Värdet på gatan kan uppskattas till omkring en och en halv miljon kronor, enligt statistik från tullen.
BILDER: POLISEN Polisen hittade totalt 14 752 gram cannabisha­rts, så kallat hasch, i källarförr­ådet. Här är en del av beslaget. Värdet på gatan kan uppskattas till omkring en och en halv miljon kronor, enligt statistik från tullen.
 ?? ?? En av påsarna med narkotika fanns under en vit plaststol i lägenhetsk­ällaren.
En av påsarna med narkotika fanns under en vit plaststol i lägenhetsk­ällaren.
 ?? ?? En del av drogpartie­t var gömt i en flyttlåda i samma förråd.
En del av drogpartie­t var gömt i en flyttlåda i samma förråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden