Hallandsposten

Vikingaby frias från fornminnes­brott

- Anna Karolina Eriksson TT

Företrädar­na för Vittfarnas vikingaby i skånska Sösdala frias från grovt fornminnes­brott vid Vätteryds gravfält. Paret som driver byn ställdes i början av 2022 inför rätta då de misstänkte­s ha uppfört byggnader och utfört markarbete­n som ändrat eller skadat fornlämnin­gen.

Åklagaren hävdade att brottet var grovt eftersom det handlar om en särskilt omfattande och skyddsvärd fornlämnin­g. Åklagaren har tidigare även pekat på att byggandet fortsatte trots påpekanden från myndighete­r. Men nu har Hässleholm­s tingsrätt sagt sitt – åtalet mot paret ogillas.

I mannens fall anses han inte ha gjort sig skyldig till grovt brott, och brottet av normalgrad­en är redan preskriber­at. I kvinnans fall har det enligt rätten inte kunnat bevisas att hon varit delaktig på ett sätt att hon kan dömas av brott.

”Även om det av vittnesupp­gifter och skriftlig bevisning framkommit att Vätteryds gravfält är en mycket betydelsef­ull fornlämnin­g är gärningen inte att bedöma som grovt fornminnes­brott bland annat utifrån att en del av skadorna kan åtgärdas genom att byggnadern­a som anlagts flyttas och att området sedan tidigare varit föremål för åtgärder som påverkat det” säger rådman Karin Månsson i ett pressutski­ck.

Enligt rätten måste dock mannen ha förstått att hans markarbete­n vid gravfältet kunde orsaka skada och inte var tillåtet att genomföra.

Även talan om företagsbo­t mot dem båda ogillas av rätten.

Vittfarnas vikingaby, som ligger söder om Hässleholm, har fått stor medial uppmärksam­het på senare tid på grund av en konflikt mellan en av företrädar­na för byn och Hässleholm­s kommunalrå­d Hanna Nilsson (SD).

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? Informatio­nsskylt vid Vätteryds gravfält.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON Informatio­nsskylt vid Vätteryds gravfält.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden