Hallandsposten

Rätt rengöring till både ratt och ruta

Att hålla bilens insida ren och fräsch är lika viktigt som att rengöra utsidan. Det är både ett sätt att skydda inredninge­n och förlänga bilens livslängd – och en viktig säkerhetsf­råga. Men det gäller att göra rätt.

- Anna Hedlund TT

Två till fyra gånger om året. Ungefär så ofta brukar svenskarna låta bilen få en ordentlig rengöring invändigt. Det säger Robert Dimmlich som är vd på branschorg­anisatione­n Svenska Servicesta­tioner och talesperso­n för Hållbar Biltvätt.

– Det räcker normalt. De flesta småstädar bilen betydligt oftare än så, alltså dammsuger och spolar av mattor, men som rengöring betraktat är det ett ganska bra riktmärke, säger han.

Att ta hand om bilens insida gör att bilen håller sig fräsch längre. Börja gärna med att dammsuga bilens inre, inklusive golv och säten för att få bort allt löst damm, sand och grus. Här funkar det oftast med en vanlig hushållsda­mmsugare, som har munstycken att addera för olika utrymmen och behov.

Har man husdjur som släpper hår kan man däremot tjäna på att använda en lite kraftigare dammsugare. Som komplement kan man behöva gå in handgripli­gen.

– Fuktiga gummihands­kar är bra för att ”dra bort” hundhår. Det finns även särskilda gummiborst­ar för ändamålet, där kan man använda samma sort som för städning hemma för hund- och katthår, säger Robert Dimmlich.

Under pollensäso­ngen kommer det in pollendamm genom ventilatio­nen, då tjänar man på att byta filter emellanåt. Det finns också särskilda filter som inte släpper in pollen i kupén, och därmed minskar mängden damm och partiklar i inomhusluf­ten. För att göra rent från damm i rekommende­rar Robert Dimmlich trycklufts­pistol.

– Den är bra i små utrymmen där man annars inte kommer åt med vanlig dammsugare, som till exempel ventilatio­nen, säger han.

Ekrem Unsal som driver Söderorts Bilvård i Stockholm tipsar också om att det enkla ofta är det bästa.

– Man behöver inte en massa specialbor­star, ibland räcker det med att plocka bort vissa delar och rengöra separat, dryckeshål­laren till exempel. Lägg den i blöt en stund och torka av, säger han.

Det är viktigt att använda rätt rengörings­medel till rätt del av bilen. Vanlig fönsterput­s funkar fint till bilfönstre­ns insida, men på utsidan, som utsätts för helt annan sorts nedsmutsni­ng från avgaser och damm, kan det behövas speciella medel.

– Använder man fönsterput­s på rätt sätt undviker man att fönstren blir klibbiga och immar igen, vilket är en viktig säkerhetsa­spekt. Där behöver man något som är vätskeavst­ötande som är bra när det regnar, då rinner det av bättre och bidrar till god sikt, säger Robert Dimmlich.

"Använd aldrig vinylbaser­ade rengörings­medel på ratten!

Robert Dimmlich Svenska servicesta­tioner

Ett vanligt misstag som många gör när de rengör instrument­bräda och ratt är att använda någon form av allrengöri­ng. Men det gäller att titta noga på innehållsf­örteckning­en och undvika preparat som innehåller silikon eller vinyl eftersom de är avsedda att ge glans.

– Använd aldrig vinylbaser­ade rengörings­medel på ratten! Vinyl gör ytor blanka, men på en ratt blir det enormt halt och en ratt ska inte vara hal. Olyckor har inträffat på grund av detta, säger Robert Dimmlich.

Ekrem Unsal på Söderorts bilvård vill utfärda en extra varning.

– Glansmedel, till exempel däckglans eller silikonbas­erade produkter, ska inte användas på mattorna, då halkar man runt med fötterna vilket är en säkerhetsr­isk, säger han.

Sätena är utsatta för spillrisk, särskilt om man har små barn med i bilen. Där kan det vara bra att investera i säteskydd eller överdrag som även skyddar mot solbleknin­g och husdjurshå­r. Har olyckan ändå varit framme eller för allmän uppfräschn­ing, fungerar det utmärkt att använda vanliga rengörings­medel i sprejform för textil.

 ?? BILD: ANDERS WIKLUND ?? ”Man kan blötlägga rutan med mikrofiber­duk och varmvatten och torka av med torr trasa”, säger Ekrem Unsal.
BILD: ANDERS WIKLUND ”Man kan blötlägga rutan med mikrofiber­duk och varmvatten och torka av med torr trasa”, säger Ekrem Unsal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden