Hallandsposten

Glädjetåra­r – nu är hon bäst i hela världen

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Annika Zelander med Vm-guldet.

På prispallen kom känslorna. Annika Zelander, 34, grät och skrattade om vartannat sedan hon lyft hem Vm-guldet i bänkpress i Sydafrika. – Det har tagit nästan tio år. Men nu har man vunnit allt som en svensk bänkpress-dam kan vinna, säger hon.

Halmstadly­ftaren, som tävlar för KK Eleiko, har tidigare tagit två Vm-silver och vunnit fyra raka EMguld. Men nu är hon – till slut – bäst i världen.

Triumfen kom i Sun City på onsdagen. Annika Zelander lyfte 125 kilo i första försöket, 132 kilo i andra och 137,5 i tredje. Den sistnämnda noteringen räckte till både Vmguld och svenskt rekord.

När hon stod överst på prispallen och sjöng med i ”Du gamla, du fria” var glädjen påtaglig. Tv-bilderna visade rinnande tårar och skratt om vartannat.

När HP når världsmäst­arinnan på väg till guldfesten säger hon:

– Det börjar sjunka in nu. Det känns bra att äntligen... nu har man vunnit allt som en svensk bänkpress-dam kan vinna och det har väl varit målet hela tiden.

Annika Zelander vann -76-kilosklass­en klart före en annan svenska, Vilma Olsson från Hallsberg, som lyfte 117,5 kilo.

Har du ändrat något i din satsning för att kunna ta det sista steget från tvåa till etta?

– Det har varit mycket teknikträn­ing i och med att jag har varit väldigt stark – det har egentligen varit tekniken som har släpat. Men sedan har jag fått lite hjälp också av att de har ändrat reglerna nu i år, så att man inte får bänka med så hög brygga och det har inte jag kunnat göra.

– Nu gäller det att ha armbågen i relation till mitten på axeln. Det har varit mer gymnastik än styrka innan, kan man säga. Jag gillar de nya reglerna, att det ska handla om att vara starkast och inte rörligast.

Annika Zelander har haft stora skadeprobl­em tidigare och kunde inte tävla i styrkelyft under en längre period. Men tävlandet i bänkpress påverkades inte. Nästa stora mål är EM i Frankrike augusti.

...och femte raka guldet?

– Ja. Eller så kanske jag faktiskt tävlar i viktklasse­n över för att ha en ny utmaning. Jag har inte bestämt mig ännu. Landslagsc­oachen sa att jag har en månad på mig att bestämma mig.

 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden