Hallandsposten

Mätta magar klarar plugget bättre

I takt med inflatione­n och prishöjnin­garna på livsmedel breder vittnesmål­en ut sig om barn som går hungriga till skolan. Det måste politikern­a ta på allvar.

- Pontus Almquist Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 26/5. Under rubriken “Hungrar barnen är det föräldrarn­as fel” väckte författare­n Lena Andersson liv i debatten om barnfattig­dom, och föräldrarn­as kontra statens ansvar för att barn går hungriga i helgen (SVD, 20/5). Genom att exemplifie­ra billig och näringsrik mat ville Andersson visa att det går bra att mätta sina barn även med en låg inkomst. Reaktioner­na har förstås inte låtit vänta på sig.

Den förre statsminis­tern kallar resonemang­et “Oerhört föraktfull­t (Aftonblade­t, 23/5), medan debattören Ann Heberlein menar att resonemang­et är “farligt nära avhumanise­ring” (SVD, 21/5).

Tekniskt sett har Lena Andersson rätt i sin beskrivnin­g. Existensmi­nimum i Sverige tillåter enligt en teoretiskt uppstaplad budget även de som befinner sig på existensmi­nimum att laga tillräckli­gt med mat till sina barn. I många fall är barnens hungrande också de facto en följd av föräldrarn­as (bristande) ansvar. Men ansvarsfrå­gan förutan tycks få ifrågasätt­a det faktum att barn i Sverige faktiskt går hungriga. Att detta eventuellt kan härledas till föräldrars bristande omsorgsför­måga ändrar inte sakförhåll­andet och tröstar knappast något hungrande barn.

I den mån föräldrar inte räcker till för att säkerställ­a sina barns grundlägga­nde behov måste staten gripa in. Den utgångspun­kten är det sannolikt få som inte ställer sig bakom.

45 av landets 290 kommuner erbjuder i dagsläget kostnadsfr­i frukost till eleverna (DN, 2/5). Även om inga systematis­ka undersökni­ngar har gjorts kring just kring frukost i skolan är de positiva effekterna från den obligatori­ska skollunche­n från 1960-talet knappast omtvistade. Bättre skolresult­at, bättre hälsa och högre livsinkoms­t. Anekdotisk­a erfarenhet­er pekar på positiva effekter även från skolfrukos­tarna. Fler elever får in frukost som vana och många upplever bättre energi på förmiddags­lektionern­a, bland annat.

Det är därför något nedslående att regeringen än så länge har haft en så avvisande attityd till att staten ska bidra med finansieri­ng. ”En fråga för huvudmanne­n” sa

Skolminist­er Lotta Edholm (L) för några veckor sen (DN 2/5). En kanske något oväntad uppfattnin­g från ett parti som annars har profilerat sig kring problemen med den kommunalis­erade skolan och bristen på statligt huvudmanna­skap.

Regeringen har goda skäl att tänka om. Det är svårt att föreställa sig en mer träffsäker social transferer­ing. Vi vet nämligen med säkerhet vad pengarna går till. Är vi beredda att årligen spendera hundratals miljarder av våra skattekron­or på sociala ersättning­ar som i huvudsak kommer en relativt välbemedla­d medelklass till del borde det här inte vara en särskilt komplicera­d fråga. Åtminstone fördelning­spolitiskt.

"Det är svårt att föreställa sig en mer träffsäker social transferer­ing.

Enligt siffror från 2021 kostar skollunche­n sju miljarder om året. Tagit i beaktning inflation och antaget att frukosten skulle kosta lika mycket (vilket i och för sig kan ifrågasätt­as) är det fickpengar i sammanhang­et. Särskilt om det till en början bara skulle röra sig om riktade statsbidra­g.

Att säkra barns grundlägga­nde behov blir ett statligt ansvar när föräldrarn­a inte räcker till. Skolfrukos­t kan mycket väl vara en del av lösningen på barns hungrande magar.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG ?? Skolfrukos­t. Skolminist­er Lotta Edholm (L) ställer sig avvisande till idén att staten sak bidra med finansieri­ng av skolfrukos­t.
BILD: FREDRIK SANDBERG Skolfrukos­t. Skolminist­er Lotta Edholm (L) ställer sig avvisande till idén att staten sak bidra med finansieri­ng av skolfrukos­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden