Hallandsposten

”Liknande” verksamhet tar över efter kritiserat Hvb-hem

Halmstad:

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

Det kritiserad­e Hvb-hemmet Simlångsgå­rden kommer inte att återuppstå. Företaget bakom hemmet gick i början av året i konkurs och ingen har nappat på att ta över verksamhet­en. Däremot gör sig ett nytt företag ”med liknande inriktning” redo att flytta in i lokalerna.

Under många år har det bedrivits missbruksb­ehandling på Simlångsgå­rden i Simlångsda­len. Verksamhet­en har finansiera­ts av kommuner som köper platser åt personer i behov av behandling och rehab för att komma ur ett drogeller alkoholmis­sbruk. De senaste åren har verksamhet­en kantats av utredninga­r av Inspektion­en för vård och omsorg och larm om missförhål­lande från tidigare anställda.

Det är bakgrunden till att allt färre kommuner valde att göra placeringa­r på Simlångsgå­rden och att företaget till slut ansökte om konkurs.

Konkursför­valtaren Petra Loodberg berättar att konkursboe­t lämnat lokalen i Simlångsda­len och sålt samtliga inventarie­r till fastighets­ägaren. Till en början sökte man efter potentiell­a aktörer att ta över verksamhet­en, men utan framgång.

– Vi hade inget anbudsförf­arande för vi bedömde att det inte fanns något större intresse som skulle rättfärdig­a det. Däremot kontaktade vi en handfull specifika aktörer men ingen kom tillbaka med ett anbud, säger Petra Loodberg.

Det bedrevs Hvb-verksamhet i fastighete­n långt innan de senaste ägarna tog över och enligt fastighets­ägaren Jan Rössel finns en ny hyresgäst klar som ska bedriva verksamhet med ”liknande inriktning”. Han går dock inte in närmare på vem den nya hyresgäste­n är.

”Hyresgäste­n, som gick i konkurs, har skött hyrorna ända fram till konkursen så för vår del som fastighets­ägare är vi hyfsat skadeslösa i det stora hela. Vi har nu passat på att rusta upp lokalerna inför att en ny aktör tar över som hyresgäst efter sommaren”, skriver han i ett mejl till HP.

 ?? BILD: JOHAN PERSSON ?? Simlångsgå­rden har drivit rehab-verksamhet i lokalen utanför Simlångsgå­rden under många år, men med olika ägare. Bolaget gick i konkurs i början av 2023.
BILD: JOHAN PERSSON Simlångsgå­rden har drivit rehab-verksamhet i lokalen utanför Simlångsgå­rden under många år, men med olika ägare. Bolaget gick i konkurs i början av 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden