Hallandsposten

Orsaken bakom ladugårdsb­rand ännu oklar

Halland: Den omfattande branden, som dödade ett 30tal kor och förstörde stora delar av verksamhet­en på Mostorps gård, utreds fortfarand­e som mordbrand men hittills har man inte hittat något som tyder på varken det ena eller det andra.

- Joakim Kullberg jk@hallandspo­sten.se 010-471 51 92

Branden bröt ut vid lunchtid på onsdagen och det tog inte lång tid innan stora lågor slog upp längs ladugården­s fasad och en tjock, svart rökpelare steg högt upp mot himlen. När räddningst­jänstens arbete var som mest intensivt jobbade ett 30-tal personer på platsen – både med att försöka få koll på branden men också för att förhindra att branden spred sig vidare till närliggand­e byggnader.

Peter von Braun, ägare till Mostorps gård, berättade för HP i går att det befann sig omkring 200 kor inne i den byggnad som började brinna och dessa lyckades man få ut.

– Men så var det ungefär 30 stycken i det andra stallet och vi öppnade boxarna så fort det gick, men de ville ju inte gå ut.

Hur reagerade de?

– För djuren känns allting utanför ladan osäkert, så de springer och ställer sig längst in, trots att alla grindar är öppna. Men sex stycken fick vi ut därifrån. Resten, ett 30-tal, har brunnit inne och det är väldigt jobbigt med djur som förolyckas i bränder, sade von Braun under onsdagen.

Klockan 02.30 natten mot torsdagen ansåg räddningst­jänsten att man var klar på platsen och den sista enheten lämnade Mostorps gård.

Vid lunchtid på torsdagen var sedan polisens tekniker på plats för en första teknisk undersökni­ng i den utredning som är rubricerad som mordbrand. Området var dock fortfarand­e för varmt och osäkert för att kunna göra en rejäl kontroll, enligt Johanna Åström, chef för polisens enhet för grova brott.

– Först i morgon kommer vi att kunna ta dit en brandhund för spårsäkrin­g, säger hon och fortsätter:

– Men brandorsak­en är fortfarand­e oklar. Vi har ännu inte hittat

BILD: ROGER LARSSON

något som talar varken för eller emot att branden är anlagd.

Polisen kommer också att hålla förhör med personer som befann sig på och i närheten av Mostorps gård för att se om det är någon som har sett eller hört något.

 ?? ?? När polisens tekniker var på plats under torsdagen visade det sig att området fortfarand­e var för varmt för att kunna göra en ordentlig kontroll.
När polisens tekniker var på plats under torsdagen visade det sig att området fortfarand­e var för varmt för att kunna göra en ordentlig kontroll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden