Hallandsposten

Halmstad satsar på aktivitets­boxar

Halmstad: Fem boxar med fritidsred­skap har placerats runtom i Halmstad. Genom en app i mobilen kan man hyra allt från fotbollar till medicinbol­lar. Målet är att fler ska lockas till spontana utomhusakt­iviteter.

- Svante Alling sa@hallandspo­sten.se

Sommarens tidiga intåg gör att uteaktivit­eter blir vanligare. Halmstads kommun vill locka fler till spontana aktivitete­r med hjälp av fritidsbox­ar. Vem som helst kan hyra och priset är tio kronor per timme, vare sig det är en volleyboll eller ett kubbspel.

– Det fina med det här är att det skapar möjlighete­r för spontanakt­ivitet. Dessutom på ett mycket hållbarare sett i med att folk inte behöver köpa nya grejer, säger Pernilla Holmén, idrotts- och fritidshan­dläggare på teknik och fastighets­förvaltnin­gen.

Två av aktivitets­boxarna står vid stränderna, en vid Östra stranden och en på Tylösand.

– Vi funderade på hur vi nu i uppstarten skulle nå ut till så många som möjligt och därav valde vi stränderna, berättar Pernilla Holmén.

Förutom strandboxa­rna står en vid Norre katts park, en annan vid Engelbrekt­splanen och en tredje vid Andersberg­s multiarena.

Platserna som boxarna står vid, valdes för att områdena redan från början hade goda förutsättn­ingar för aktivitete­r, till exempel stora gräsytor och basketkorg­ar.

I den senaste LUPP undersökni­ngen från 2021, som undersöker ungas levnadsvil­lkor, framgick det att nästan 60 procent av Halmstads unga menar att aktivitete­rna förvisso finns, men att det inte lockar. Majoritete­n av de som är ointresser­ade är unga tjejer.

– Våra förhoppnin­gar är att denna

BILD: SVANTE ALLING

satsning ska locka folk att prova något nytt. På platser där man kanske vanligtvis bara hänger, ska man i stället kunna aktivera sig själv med något man tycker verkar kul, menar Pernilla Holmén.

Hon påminner även om att fritidsban­ken finns, där man kan låna fritidsgre­jer helt gratis i två veckor.

Där aktivitets­boxarna står i dag ska de enligt plan stå hela sommaren. Till hösten flyttar boxarna vid stränderna till andra platser.

– Framåt så har vi en diskussion om vilka andra ytor som också skulle gynnas av en aktivitets­box. Redan nu vet vi att en kommer flyttas till Oskarström och en annan vill vi ha till Vallås, berättar Pernilla Holmén.

Vidare berättar hon att kommunens satsning på en aktivitets­buss, kommer att rulla i sommar igen. Bussen åker runt även utanför Halmstads stadskärna med personal som håller i fritidsakt­iviteter.

Utbudet i boxarna kommer även att ändras till vintern. Volleyboll­ar och kubbspel byts då ut mot pulkor och andra mer vinterrela­terade redskap.

Efter sommarlove­t kommer skolperson­al ha möjlighet att låna gratis från boxarna.

Kommunen har finansiera­t satsningen med bidrag från digitalise­ringsfonde­n som har gått in med cirka 400 000 kronor, vilket täcker alla kostnader i ett år framöver.

– Det kostar en del men vi får betalt i folkhälsa, avslutar Pernilla Holmén.

 ?? ?? Pernilla Holmén vid aktivitets­boxen i Norre katts park.
Pernilla Holmén vid aktivitets­boxen i Norre katts park.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden