Hallandsposten

Får djurförbud efter allvarliga brister i skötseln

Laholm: Länsstyrel­sens inspektöre­r fick avliva gårdens alla grisar efter att inspektion­er visat på allvarliga brister i djurskötse­ln. Nu förbjuds bonden att äga några klövbärand­e djur.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Kvinnan drev ett lantbruk i Laholms kommun. I juni i fjol fick länsstyrel­sen en anmälan om djurhållni­ngen på gården och åkte dit för en inspektion.

Mycket stora brister uppdagades. Särskilt vad gällde det 30-tal grisar som fanns där.

Länsstyrel­sen noterade att merparten av grisarnas utrymmen var ”kraftigt gödselföro­renade” och att grisarna helt saknade vatten. Flertalet ska också ha varit magra, och en del av dem sjuka på olika sätt.

”Några grisar visade hälta och hade deformerad­e ben samt kraftigt svullna leder”, skriver länsstyrel­sen.

En uppföljand­e kontroll gjordes fem dagar senare och då var förhålland­ena ungefär lika illa. Inspektöre­rna fann då också en gris som inte hade kunnat stå eller gå på en vecka.

”Grisen rörde sig under kontrollen på framknäna och ryggen och bakdelen skakade/darrade. Den upplevdes mycket smärtpåver­kad”, skriver länsstyrel­sen. Senare framkom att den haft en skelettinf­ektion som orsakat bölder längs ryggraden.

Samtliga grisar omhänderto­gs omedelbart. Fem av dem avlivades samma dag och de övriga två dagar senare. Obduktion på några av de sjukaste grisarna visade att de hade lidit en längre tid.

Enligt länsstyrel­sens observatio­ner fick grisarna felaktigt foder: endast okrossad

Grisarna på ett småbruk i Laholms kommun var så vanskötta att länsstyrel­sen beslutade att avliva alla. Ägaren får nu djurförbud. Grisarna på bilen har inget samband med artikeln.

ARKIVBILD: JOHAN NILSSON

spannmål som grisar har svårt att tillgodogö­ra sig. Länsstyrel­sen menar att det kan ha förklarat att flertalet grisar var magra, små för sin ålder och hade svullna leder.

Nu belägger länsstyrel­sen kvinnan med djurförbud. Hon får inte äga eller vara ansvarig för hanteringe­n av klövbärand­e djur. Förbudet är dock bara partiellt, hon får delta i skötsel av klövbärand­e djur exempelvis som anställd hos någon annan bonde.

Kvinnan överklagad­e länsstyrel­sens omhänderta­gande av grisarna. Ett av hennes argument var att hon bedrivit ett ekologiskt småskaligt jordbruk och att grisarnas storlek inte kan jämföras med konvention­ella grisar. Förvaltnin­gsrätten avslog överklagan­det. Domstolen hänvisade bland annat till de bilder som visats för rätten och slog fast att länsstyrel­sen ”haft fog för sin bedömning att det framstod som utsiktslös­t att lidande skulle bli avhjälpt”.

Enligt uppgift från kvinnans ombud har hon numera avvecklat nästan all sin djurhållni­ng.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden