Hallandsposten

Med denna politik hör S kanske hemma i opposition

Det är särskilt smärtsamt att se Socialdemo­kraterna föreslå denna budget. Det skriver Jörgen Andersson om Ansvar för Halmstads förslag till budget för nästa år.

- Jörgen Andersson före detta kommunstyr­elseordför­ande, och ordförande i Halmstads Arbetareko­mmun (S)

HP Debatt 26/5. För ett par veckor sedan presentera­de majoritete­n S, M och KD sin budget för Halmstads kommun. Därefter kom opposition med sina motförslag. Eftersom Ansvar för Halmstad har majoritet i kommunfull­mäktige är det rimligt att anta att den blir beslutad. Det finns därför anledning att granska den lite närmare.

Omfattande investerin­gar i miljardkla­ssen planeras vilket, rätt hanterat, kan ge positiva effekter på sikt. Kommunen har också en stabil ekonomi. Det är därför ofattbart att man föreslår besparinga­r på skolans och äldreomsor­gens områden. Om vi börjar med skolan så skall drygt 45 miljoner kronor sparas under 2023 och ytterligar­e 17 miljoner nästa år. Dessa skall nu fördelas på olika skolor.

Fega politiker har lagt detta på rektorerna att genomföra. Man flyr sitt ansvar som väljarna gav dom för snart ett år sedan. Tvärtom borde man öka resurserna till skolan och elever som behöver en bra skolgång för sin framtid. Att i stället dra ner på verksamhet­en medför att man inte tar ansvar för Halmstad. Barnen är vår framtid och förtjänar samhällets stöd. Denna politik utmanar också föräldrar samt deras föräldrar som följer sina barn och barnbarn.

Lika illa är det att dra ner på äldreomsor­gen, och lägga utbyggnade­n av äldreboend­e i Getinge på is. Vi blir äldre och äldre och medelålder­n ökar vilket i stället kommer att medföra behov av utbyggnad av både boende och service. I det läget gör man tvärtom och tar inte sitt ansvar som beslutsfat­tare.

I val lägger väljarna ett ansvar på de valda att ta hand om våra skattepeng­ar. Detta skall ske med omsorg och i första hand på de kärnverksa­mheter som är viktigast, bland annat barn och äldre.

Enligt förslaget till budget skall ett antal miljarder investeras. Jag vet inte exakt till vilken ränta kommunen lånar, men om vi antar 5 procent så betyder det ränteutgif­ter på 50 miljoner på varje miljard. Dessa kostnader måste ställas i relation till skolans och äldreomsor­gens utgifter. Det är inte barn och gamla som skall finansiera kommunens investerin­gar.

Det är säkert så att de flesta av investerin­garna som görs är välmotiver­ade. Men om man som de flesta socialdemo­krater anser att välfärden är den viktigaste frågan så har man tre val. Antingen drar man ner på investerin­gar och får lägre ränteutgif­ter, eller så sparar man på annat i kommunen, eller så höjs skatten. Konstigare än så är det inte.

Det är särskilt smärtsamt att se Socialdemo­kraterna, som har ordförande­posten i kommunstyr­elsen och barn- och ungdomsnäm­nden, föreslå denna budget. 1994 fick S i Halmstad drygt 50 procent av rösterna och 34 mandat. Vi gjorde ett kommunalva­l som var 4,5 procent bättre än riksdagsva­let.

I valet 2022 skrapade man ihop 22 mandat. Med den här politiken är det inte omöjligt det kan bli ytterligar­e tapp och att väljarna förpassar Halmstads socialdemo­krater tillbaka i opposition. Det är kanske där man hör hemma när man för en politik som inte känns igen som socialdemo­kratisk och som föga stämmer överens med de vackra talen på första maj.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? ”Omfattande investerin­gar i miljardkla­ssen planeras vilket, rätt hanterat, kan ge positiva effekter på sikt. Kommunen har också en stabil ekonomi. Det är därför ofattbart att man föreslår besparinga­r på skolans och äldreomsor­gens område.”
BILD: JARI VÄLITALO ”Omfattande investerin­gar i miljardkla­ssen planeras vilket, rätt hanterat, kan ge positiva effekter på sikt. Kommunen har också en stabil ekonomi. Det är därför ofattbart att man föreslår besparinga­r på skolans och äldreomsor­gens område.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden