Hallandsposten

Allsvenska­n ”Övertygad om att vi spelat i Allsvenska­n i fjol med VAR”

- Fredrik Jonsson Emil Håkansson

Svenska Fotbollför­bundet skjuter fram ett beslut i frågan om VAR ska införas i svensk fotboll eller inte. I HBK går åsikterna isär om VAR. – Jag är övertygad om att vi hade spelat i Allsvenska­n i fjol om vi haft VAR, säger Hbk-kaptenen Andreas Johansson.

VAR (Video Assistant Referee) finns sedan ett par år tillbaka i flera av de största fotbollsli­gorna i Europa. I Sverige är frågan omdiskuter­ad och något beslut om VAR ska införas i svensk fotboll finns inte i nuläget. Och nu står det klart att det inte kommer att komma något beslut i frågan under 2023 sedan Svenska Fotbollför­bundets styrelse i veckan valt att inte lägga fram något förslag om beslut i Var-frågan till fotbollens representa­ntskapsmöt­e i november.

HP ställde frågan till sju spelare i HBK om de vill ha VAR i svensk fotboll – och åsikterna var delade.

– Ja, för då blir det rättvist och man får bort alla diskussion­er. Först vill jag ha målteknolo­gi för det var omöjligt att säga om bollen var inne eller inte mellan Malmö

FF och Häcken, men det kommer aldrig hända att vi får bara den tekniken utan då kommer VAR med, säger Hbk-kaptenen Andreas Johansson och fortsätter:

– Jag är övertygad om att vi hade spelat i Allsvenska­n i fjol om vi haft VAR. Jag håller med om att när det blir mål blir det osäkert en stund, men jag vill hellre att det blir rätt än fel, speciellt om jag själv är på planen.

Marcus Olsson, med ett förflutet i England, är också positiv till VAR i Sverige.

– Ja, 100 procent. Jag tycker att man ska hänga med de andra ligorna, alla har VAR. Flest folk tycker att man borde ha det, så det är bara att köra, säger Olsson.

– Man behöver inte avvakta för att se om det fungerar eller inte utan det är bara att ta beslutet. De behöver inte skjuta upp det. Alexander Johansson instämmer. – Ja. Rätt ska vara rätt och med VAR blir det rätt. Sen händer det ju ibland att det kan bli fel även om man har VAR, det ser vi ju i andra ligor. Men jag tycker inte att vi ska hamna efter där, man har ju det i Europaspel.

– Jag tycker att de borde ta tag i

Andreas Johansson är positiv till VAR i svensk fotboll.

BILD: KRISTER ANDERSSON

det. Sverige behöver inte alltid vara sist på bollen utan jag vill se att de beslutar om det nu.

Även skyttekung­en Viktor Granath tycker att förbundet borde ligga på om ett beslut.

– Jag vill helst se att de tar ett beslut så fort som möjligt. Jag vet inte varför de fortsätter att skjuta på det utan jag vill se ett beslut snart, säger Granath.

– Alla länder har det, så då får vi hänga med. Man ska ju ha samma tycker jag.

Joel Allansson är delvis positiv.

– Jag vill se VAR men i andra former. Inte för hands för det får domaren ta om den är helt klar, men det viktigaste är målkamerat­eknologi, säger mittfältar­en som tycker det är lika bra att avvakta med ett beslut i väntan på en bättre lösning än dagens system.

HBK:S målvakt Malkolm Nilsson Säfqvist vill däremot inte ha VAR och tycker inte heller att man behöver stressa fram ett beslut när systemet ”inte fungerar till 100 procent”.

– Men goalline (målkamera) vill jag ha. För min del tappar man känslan i fotbollen (med VAR), jag kollar knappt på europeisk fotboll längre. Svensk fotboll fungerar bra som den är tycker jag.

– Sedan kommer det semiautoma­tisk offsidetek­nik och om det börjar funka så kan man ta upp VAR, men avbrotten som är nu är så tråkiga att kolla på.

Erik Ahlstrand står inte i något av lägren, men är för ett beslut i frågan.

– Någonstans tycker jag att man får bestämma sig så att man får bort diskussion­en. VAR är ju nästan det hetaste just nu och tar man ett beslut så får man i alla fall bort frågan. Sedan kan man ju agera efter att man tagit beslutet, i stället för att bara avvakta.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden