Hallandsposten

De är småbarnspa­pporna som tolkar Iron Maiden: ”Vi är hederliga knegare”

- Erik Tjus

Det var för 13 år sedan som de fem medlemmar i Made In Iron upptäckte att de var duktiga på att spela Iron Maiden tillsamman­s. Nu gör de årliga turnéer i Tyskland och Österrike och på lördag kommer de till Falkenberg, för en spelning under tributefes­tivalen ”Icons of rock”.

På lördag blir det hårdrock för hela slanten på bryggeriet The Pine Ridge Brewery:s bakgård.

– Det känns bra. Det var kul att bli tillfrågad igen. Vi var där 2021, på sommaren, när de började släppa lite på coronarest­riktionern­a. Det var bra anordnat då och det kommer säkert vara ännu bättre nu, säger Jonas Johansson, som är gitarrist i Made In Iron, ett av kvällens fyra band.

Jonas Johansson tycker att det mesta känns bra inför helgens tributefes­tival. Det enda han går och tänker på är vädret. En oro som sitter i sedan gammalt.

– För många år sedan var jag med ett annat band på en spelning i Uddevalla. Precis när vi gick på kom ett stort ösregn och stället tömdes på fem minuter. Folk sprang därifrån, säger han.

Regn eller sol. När Jonas Johansson kliver på scenen på lördag är det för att bränna av hits signerade det brittiska heavy metal-bandet Iron Maiden.

– Det var de som öppnade upp ögonen för hårdrock i början på 80-talet. De har alltid funnits med bland en uppsjö av band och alltid legat närmast hjärtat. Alla i Made In Iron delar den passionen, säger Jonas Johansson.

Bandet är Göteborgsb­aserat och består i övrigt av Jonas Heidgert på sång, Peter Wennerholm på bas, Simon Lundh på trummor och Roger Svensson på gitarr. Precis som förlagorna Dave Murrey och Adrian Smith samsas Jonas Johansson och Roger Svensson om vem som river av vilket gitarrsolo.

– Vi har spelat ihop i andra konstellat­ioner genom åren. Det här tributeban­det bildades 2010 efter att vi på vägen upptäckt att vi alla kunde väldigt många Maiden-låtar, säger Jonas Johansson.

Konceptet verkar ha fungerat ganska bra. Förra sommaren stod bandet på scen under den fullpackad­e nostalgife­stivalen ”Rock the night” i Varberg och nyligen kom de tillbaka från en turné i Tyskland och Österrike.

– Vi brukar göra en årlig vända där nere. Jag har en gammal vän som jobbar med bokningar i Tyskland och vi håller redan nu på att styra upp nästa års vända, säger Jonas Johansson.

Inför sommaren har Made In Iron ytterligar­e ett gig inbokat i Mellbystra­nd. Sedan diskuteras också ett par andra spelningar, på olika platser i landet, men det är inte säkert att de blir av. Det är många bitar som ska falla på plats och ingen i bandet lever enbart på musiken.

– Vi är hederliga gamla knegare. Småbarnsfö­räldrar. Jag tror att alla någonstans gav upp tanken om att bli internatio­nella rockstjärn­or. Livet tog en annan vändning. Men det är fortfarand­e kul att spela, säger Jonas Johansson.

 ?? BILDER: KRISTER ANDERSSON ?? Senast bandet spelade i Hn-land var under nostalgife­stivalen ”Rock the night” i Varberg förra sommaren. Festivalen arrangerad­es vid södra fästningsh­örnan och det var tusentals människor i publiken.
BILDER: KRISTER ANDERSSON Senast bandet spelade i Hn-land var under nostalgife­stivalen ”Rock the night” i Varberg förra sommaren. Festivalen arrangerad­es vid södra fästningsh­örnan och det var tusentals människor i publiken.
 ?? ?? Made In Iron har två leadgitarr­ister. Jonas Johansson och Roger Svensson (bilden).
Made In Iron har två leadgitarr­ister. Jonas Johansson och Roger Svensson (bilden).
 ?? ?? Jonas Heidgert, Made In Irons sångare, sjunger även i power metal-bandet Dragonland.
Jonas Heidgert, Made In Irons sångare, sjunger även i power metal-bandet Dragonland.
 ?? ?? Peter Wennerholm spelar bas i bandet.
Peter Wennerholm spelar bas i bandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden