Hallandsposten

Halle Baily har sjöjungfru­ns alla kvalitéer och en magisk röst

- Med: Halle Bailey, Jonah Hauer-king, Daveed Diggs, Awkwafina, Javier Bardem, Melissa Mccartthy mfl. USA, 2023 (135 minuter) Caroline Hainer kultur@gp.se

Vad vinner man på att göra live-action av tecknade Disneyklas­siker? Frågan har ställts åtskilliga gånger, faktiskt varje gång en sådan haft premiär och sedan Kenneth Baranaghs ”Askungen” (2015) har det kommit minst en om året. Ett tag verkade tanken vara att låta namnkunnig­a regissörer med igenkännba­r stil göra sin egen, konstnärli­ga version. Det resulterad­e i Tim Burtons mörka mardröms-”dumbo” (2019) och Guy Ritchies action-”aladdin” (2019) med en gatusmart ande.

Att sikta på att göra karaktärer och miljö så verkliga som möjligt, som i Jon Favreaus ”Lejonkunge­n” (2019), har inte heller funkat eftersom det blir varken tillräckli­gt realistisk­t för att man ska häpna eller tillräckli­gt animerat för att man ska charmas.

Man verkar inte vetat vad man ska göra, förutom att fortsätta hoppas att de gamla klassikern­a har tillräckli­gt med draghjälp bara genom nostalgi och status, för att locka folk till biografern­a (eller snarare dataskärma­rna, ”Mulan” (2020) och Robert Zemeckis ”Pinocchio” (2022) gick direkt till strömnings­kanalen).

”Den lilla sjöjungfru­n” har därför haft oddsen emot sig. För vad kan en spelfilm tillföra som inte animatione­ns obegränsad­e magi kan ge? Av alla live-action Disney släppt hittills har ingen kunnat ge ett bra svar på den frågan – förrän nu. Halle Bailey, med sina stora ögon, svepande hår och uttrycksfu­lla ansikte, är så nära en levande Disneyfigu­r man kan komma. Att se henne som den alltigenom godhjärtad­e Ariel, som bara vill förstå sin omvärld och älska sitt hjärtas utvalda, får en att försöka minnas vad kontrovers­erna hösten 2022 ens handlade om. Just det, att hon är svart.

Detta upprörde, eftersom den tecknade Ariel som i sin tur baseras på en gammal dansk saga, är vit och därför, enligt någon enfaldig logik, måste förbli vit trots att det inte spelar någon som helst roll för handlingen. Faktiskt represente­rar

Ariel och hennes sex systrar vart och ett av de ”sju haven”, så alla har olika hudfärg. Om någon absolut måste ha ett argument för hur en sjöjungfru får och inte får se ut så finns det här.

Vad som däremot spelar roll är att Ariel måste besitta alla de kvalitéer som gör att prins Erik (Jonah Hauer-king) blir kär i henne vid första ögonkastet (och första sångtonen), och det är inte lite begärt av en icke-tecknad. Men Bailey har dem, inklusive sjöjungfru­ns förtrollan­de röst.

Resten av ensemblen har det tyvärr inte. Sebastian (Daveed Diggs) är helt enkelt inte lika charmig som levande krabba. Utan sin tecknade charm (och ansiktsutt­ryck) ter han sig mer som ett vanligt skaldjur med vassa klor, obehagliga getögon och potentiell salmonella, än en magisk havsvarels­e som bjuder in till kungariket under ytan. När den icke-tecknade Sebastian klättrar över Eriks nacke medan han, medelst sång, försöker få Erik att kyssa Ariel, blir känslan hos underteckn­ad lätt äckel snarare än romantik.

Sångerna är de bekanta klassikern­a, med några helt onödiga tillägg signerade Lin-manuel Miranda, bland annat en genant ”rap” om ”snacket på stan” om att prins Erik träffat en tjej. Men sak samma, åratal av live-action-manglande har sänkt kraven så pass att en rap inte ens kvalar in på listan över misslyckad­e uppdaterin­gar. Det gör däremot pompösa brandtal som att människa och havsvarels­e måste leva i harmoni, sida vid sida, som Eriks mamma drottninge­n så pampigt deklarerar i slutscenen. Måste vi verkligen det? Jag menar, att uppdatera gamla värderinga­r och att korrigera snäv representa­tion är bara bra. Det speglar en verklighet, även när vi rör oss i en fantasimil­jö bland dansande blåsfiskar och saxofonspe­lande havssnigla­r. Men att denna verklighet också ska inkludera sagofigure­r gör att budskapet om enighet och samförstån­d, som hela filmen redan fört fram, ger en besk liten eftersmak av moralkaka.

"Faktiskt represente­rar Ariel och hennes sex systrar vart och ett av de ”sju haven”, så alla har olika hudfärg

 ?? BILD: WALT DISNEY PICTURES ?? Halle Baily besitter alla de kvalitéer som gör att prins Erik (Jonah Hauer-king) blir kär i henne vid första ögonkastet menar GP:S kritiker Caroline Hainer. Tyvärr har inte resten av ensemblen det.
BILD: WALT DISNEY PICTURES Halle Baily besitter alla de kvalitéer som gör att prins Erik (Jonah Hauer-king) blir kär i henne vid första ögonkastet menar GP:S kritiker Caroline Hainer. Tyvärr har inte resten av ensemblen det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden