Hallandsposten

Ryssland utvisar diplomater och lägger ner två konsulat

Ryssland utvisar fem svenska diplomater. Det svenska konsulatet i S:t Petersburg måste stänga – och Rysslands dito i Göteborg lägger ned. Utrikesdep­artementet i Moskva förklarar det med att Sverige är ”konfrontat­ivt” och ”russofobis­kt”.

- TT

Sveriges ambassadör Malena Mård har kallats upp till utrikesdep­artementet i Moskva, meddelar både Sveriges och Rysslands utrikesdep­artement. Där har Mård dels fått veta att fem svenska diplomater numera är ”persona non grata” och måste lämna landet.

Dels fick hon veta att Ryssland stänger sitt konsulat i Göteborg som en följd av Sveriges ”konfrontat­iva” inställnin­g till Ryssland. Dessutom har Sverige inte längre tillåtelse att fortsätta arbetet vid det svenska generalkon­sulatet i S:t Petersburg.

”Det ryska beskedet är mycket beklagligt. Ryssland har valt att utvisa svenska diplomater som agerat inom ramen för Wienkonven­tionen och bedrivit sedvanlig diplomatis­k verksamhet i Ryssland”, säger utrikesmin­ister Tobias Billström (M) till TT enligt ett skriftligt uttalande.

Ryska UD nämner det faktum att Sverige utvisade fem ryska diplomater för en månad sedan. Den svenska regeringen meddelade att de fem hade ägnat sig åt ”verksamhet som inte är förenlig med Wienkonven­tionen om diplomatis­ka förbindels­er” – vilket är diplomatis­kt språk för spioneri.

”Dessa åtgärder av de svenska myndighete­rna förvärrade ytterligar­e situatione­n i de bilaterala relationer­na, vilka har nått en lägre nivå än någon gång tidigare, bland annat till följd av den pågående russofobis­ka kampanj som pågår i Sverige”, skriver ryska utrikesdep­artementet.

Tre av de fem svenska diplomater som måste lämna Ryssland är enligt det ryska utrikesdep­artementet medarbetar­e till den svenska försvarsat­tachén i Moskva.

Att det svenska konsulatet i S:t Petersburg måste stänga beklagas också djupt av Sveriges utrikesmin­ister.

”Konsulatet har varit en motor i det bilaterala mellanfolk­liga samarbetet mellan Ryssland och Sverige i bred bemärkelse. Dagens beslut är därför ytterligar­e en bekräftels­e på den negativa politiska utveckling­en i Ryssland och landets internatio­nella isolering”, meddelar Tobias Billström.

Det ryska konsulatet i Göteborg stängs den 1 september, enligt det ryska beskedet. Det är för närvarande inte möjligt att besöka konsulatet av ”tekniska skäl”, står det på dess hemsida.

Konsulatet ligger centralt i Göteborg, ett par hundra meter från nöjesfälte­t Liseberg. Fastighete­n är nästan 9 500 kvadratmet­er stor och ägs av Ryssland.

 ?? ARKIVBILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? En demonstrat­ion ägde rum utanför det ryska konsulatet i Göteborg när Ryssland inledde den fullskalig­a invasionen av Ukraina i februari förra året.
ARKIVBILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL En demonstrat­ion ägde rum utanför det ryska konsulatet i Göteborg när Ryssland inledde den fullskalig­a invasionen av Ukraina i februari förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden