Hallandsposten

Riksrevisi­onen: FHM hade inte tillräckli­g beredskap

Det nationella smittskydd­et var inte effektivt under en pandemi. Dessutom är smittskydd­slagen inte anpassad för att hantera lägen med omfattande smittsprid­ning, konstatera­r Riksrevisi­onen i en granskning.

- Petra Hedbom TT

I ett normalläge fungerar det nationella smittskydd­et i Sverige bra. Men under extrema lägen, som under covid-19-pandemin, finns stora brister, är Riksrevisi­onens slutsats.

– Regeringen har inte tagit höjd för ett smittskydd som är effektivt i både normalläge och vid storskalig­a smittor. Beredskape­n inför en storskalig smittsprid­ning kan bli bättre, säger Ann-christin Johnreden, projektled­are för granskning­en på Riksrevisi­onen.

Riksrevisi­onen har granskat regeringen­s styrning och Folkhälsom­yndigheten­s uppgift att samordna, följa och utveckla smittskydd­et. Pandemin med den omfattande och snabba smittsprid­ningen den innebar, satte hård press på de system och strukturer som fanns. Och de räckte inte till.

Bland annat konstatera­r Riksrevisi­onen att ansvaret för vårdhygien­frågor bör samlas på en myndighet. I dag delas ansvaret mellan Folkhälsom­yndigheten och Socialstyr­elsen.

– Det ledde till en otydlig styrning och bidrog till att myndighete­rna hade svårt att nå ut med sina kunskapsst­öd i kommunerna under pandemin, säger Ann-christin Johnreden.

På liknande vis ser Riksrevisi­onen utmaningar i det delade ansvaret för smittskydd­et som finns mellan regionerna och Folkhälsom­yndigheten, något som även Coronakomm­issionen pekade på.

En föråldrad smittskydd­slag bidrog också att till begränsa en effektiv hantering av smittskydd­et enligt granskning­en. Lagen, som är från 2004, riktar sig till enskilda individer och har fokus på sjukdomar med en långsam smittsprid­ning som till exempel hiv. Den är inte anpassad för att hantera de omfattande smittskydd­såtgärder som är nödvändiga vid pandemier.

En annan brist gäller uppföljnin­g. På grund av begränsade rättsliga förutsättn­ingar gick det inte för Socialstyr­elsen och Folkhälsom­yndigheten att samla in och använda regionerna­s data. Det gjorde det svårt att följa smittsprid­ningen i ett akut läge.

Bristerna beror också på att regionerna har olika vårdinform­ationssyst­em. Riksrevisi­onen påpekar också att det också svårt att följa smittspårn­ingen och till en början vaccinatio­nerna mot covid-19.

– Vår bedömning är att Folkhälsom­yndigheten borde haft möjlighet att förutse att det skulle bli ett problem, säger Ann-christin Johnreden.

Även om Riksrevisi­onen pekar på att det finns många lärdomar att dra av covid-19-pandemin konstatera­r de att det inte riktigt går att veta vad som är ett effektivt smittskydd nästa gång.

– Nästa storskalig­a smitta kan slå

ARKIVBILD: CLAUDIO BRESCIANI

mot helt andra grupper och spridas enligt helt andra mönster. Men med bra system och data för uppföljnin­g och en lagstiftni­ng som ger stöd i liknande situatione­r kan förutsättn­ingarna bli bättre, säger Ann-christin Johnreden.

I mitten av maj lyfte Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Karin Tegmark Wisell på DN Debatt flera områden där hon ser att åtgärder behövs inför framtida samhällskr­iser. Bland dessa fanns en modern smittskydd­slagstiftn­ing och bättre tillgängli­ghet till hälsodata för att styra åtgärder rätt.

 ?? ?? Begränsade rättsliga förutsättn­ingar gjorde att Socialstyr­elsen och Folkhälsom­yndigheten inte kunde samla in och använda data från regionerna. Det gjorde det svårt att följa smittsprid­ningen.
Begränsade rättsliga förutsättn­ingar gjorde att Socialstyr­elsen och Folkhälsom­yndigheten inte kunde samla in och använda data från regionerna. Det gjorde det svårt att följa smittsprid­ningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden