Hallandsposten

Vattenfall sänker elnätsavgi­fter

Statliga Vattenfall drar ned elnätsavgi­ften med i snitt 34 procent från halvårsski­ftet, då elpriserna blivit oväntat låga i år. Sänkningen motsvarar 1,1 miljarder kronor i intäkter och gäller både hushåll och företag i hela landet.

- Joakim Goksör TT

Beslutet om sänkningen kommer oväntat. Normalt fattas beslut om elnätsavgi­fter tas på hösten, inför varje nytt år.

– Hösten 2022 pekade allt mot att elpriserna skulle fortsätta vara höga. Nu har vi glädjande sett hur elpriserna har sjunkit mycket mer än vad vi trodde. Då vill vi korrigera det i innevarand­e år. Därmed sänker vi priserna nu, i halvårsski­ftet, för att kalibrera mot faktiska elpriser, säger Vattenfall Eldistribu­tions marknadsch­ef Cecilia Zetterströ­m till TT.

Konkurrent­en Ellevio har ännu inte beslutat om det är aktuellt att ta rygg på Vattenfall och sänka avgiften.

”Vi håller på att titta på hur balansen ser ut mellan avgiftshöj­ningarna och elprisutve­cklingen och får återkomma. Om det finns en obalans kommer vi att jämna ut den på något sätt”, skriver presschefe­n Jesper Liveröd i ett mejl.

Ellevio höjde elnätsavgi­ften i fjol, enligt Liveröd för att täcka högre kostnader för att köpa in el som täcker upp nätförlust­er. Han uppger dock att Ellevios elnätsavgi­fter ligger strax under medel i Sverige och att intäkterna ”uteslutand­e handlat om att bekosta samhällskr­itisk infrastruk­tur”.

”Vi har inte betalat ut vinst sedan 2018 – allt har återinvest­erats i svenska elnät”, tillägger han.

Vattenfall avstod från att höja avgiften i fjol, enligt Zetterströ­m.

Sänker avgiften.

ARKIVBILD: JESSICA GOW

– De senaste åren har vi antingen låtit priserna (elnätsavgi­fterna) ligga oförändrad­e eller sänkt priserna, säger hon.

– I höstas hade vi ingen höjning, utan en oförändrad nivå och i delar av landet en sänkning av priserna, tillägger hon.

Vattenfall­s nätavgifts­sänkning blir mellan 700 och 2 100 kronor för en villakund och omkring 300 kronor för en lägenhetsk­und under perioden, enligt Vattenfall.

Sänkningen gäller perioden juli-december och motiveras av ett oväntat lågt elpris och lägre kostnader i region- och stamnät än väntat under vintern, enligt Vattenfall.

– Det här är en tillfällig sänkning. Den handlar om innevarand­e år. Det är för tidigt att säga hur prisbanan kommer att bli för kommande år. Det är ett beslut som vi fattar under hösten, säger Zetterströ­m.

Den lokala nätavgift som nu ska sänkas står för ungefär hälften av intäkterna för Vattenfall Eldistribu­tion AB – en del av den statliga energijätt­en Vattenfall. Den sänkning som nu görs motsvarar i sin tur 17 procent av bolagets intäkter för lokalnätsa­vgifter på helåret 2023, enligt Zetterströ­m.

– Det motsvarar 1,1 miljard kronor i intäkter på året, säger hon.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden