Hallandsposten

Prigozjin: Wagner lämnar nu över Bachmut till armén

Den ryska Wagner-gruppen lämnar Bachmut och lämnar över ställninga­rna till den ryska armén, enligt ledaren Jevgenij Prigozjin. Gruppen har lidit stora förluster och ett långt gräl med militärled­ningen i Moskva fortsätter.

- Martin Mederyd Hårdh TT

– Vi drar tillbaka enheter från Bachmut i dag, säger Prigozjin i ett filmklipp som lagts upp i sociala medier.

I klippet går han omkring i militär mundering och pratar med soldater i ett konflikthä­rjat område.

– Vi lämnar över positioner­na till militären. Ammunition och allting.

Den 1 juni ska alla Wagner-soldater

ha lämnat området, men enligt Wagnerleda­ren kan några komma att stanna om det visar sig behövas.

Wagner-gruppen, en paramilitä­r legosoldat­grupp som strider på uppdrag av Kreml och parallellt med Rysslands reguljära styrkor, har gått i täten i de blodiga striderna om Bachmut.

Under de dryga åtta månader som slaget har pågått har Jevgenij Prigozjin legat i ett eget ordkrig med militärsta­ben i Moskva och riktat kritik och yviga anklagelse­r mot försvarsmi­nister Sergej Sjojgu och generalsta­bschefen Valerij Gerasimov. Han har sagt att de medvetet har strypt resurserna till hans legosoldat­er och därför flera gånger hotat att tvärt lämna Bachmut om situatione­n inte förändras.

I ett klipp som spreds i Wagners kanaler för några veckor sedan stod en ilsken Prigozjin och pekade mot döda och sargade män som hade lagts ut på en gräsmatta.

– Sjojgu! Gerasimov! Var är min jävla ammunition, frågade en rytande Wagnerleda­re då.

Wagner-gruppen fick förra sommaren Kremls tillåtelse att rekrytera fångar i Rysslands fängelser till dess förband. Mängder av rapporter har beskrivit hur många av dessa rekryter omgående har fått springa i första leden in i den så kallade ”köttkvarne­n”.

På onsdagen gick Jevgenij

Prigozjin ut och sade att 20 procent av de omkring 50 000 soldater han säger sig ha rekryterat – det vill säga omkring 10 000 – har stupat i strid. Såväl antal soldater som dödstal är svåra att verifiera, men Prigozjins uppgifter är väsentligt högre än de officiella dödstal som Ryssland har velat redovisa.

Wagnerleda­ren lät häromdagen publicera en lång intervju där han avviker från den officiella linjen på fler än ett sätt.

– Vi klampade utan vidare in på Ukrainas territoriu­m i jakten på nazister. Och medan vi letade efter nazister nitade vi så många vi bara kunde. Vi kom till Kiev och – jag säger det på ren och skär ryska – sket på oss och retirerade. Sedan till Cherson, vi sket på oss och retirerade. Och på något sätt så fungerar det inte för oss, säger han, enligt en återgivnin­g av den oberoende nyhetssajt­en Meduza.

Prigozjin säger vidare att Rysslands så kallade demilitari­sering av Ukraina bara har lett till att Ukraina har blivit militarise­rat. När soldaters kvarlevor skickas hem, en efter en, riskerar Ryssland en ny revolution, påpekar han.

Uttalanden som dessa får inget utrymme i Rysslands hårt hållna medier, men Jevgenij Prigozjins

mandat har växt snabbt under det senaste året. Frågan är hur hans framtid ser ut, i ett läge där den ryska armén tar tillbaka tätpositio­nen i kriget från honom och hans soldater.

– Vi drar oss tillbaka, vi vilar, vi förbereder oss och sedan kommer vi att få nya uppgifter, säger han åtminstone själv i sitt senaste filmklipp.

På den ryska sidan har det slagits fast att man har tagit kontroll över Bachmut. Wagner vill understryk­a den egna insatsen i detta, medan militären knappt omnämner gruppen. Enligt Ukraina pågår ännu strider i stadens utkanter.

 ?? BILD: PRIGOZJINS EGEN PRESSTJÄNS­T VIA AP ?? Jevgenij Prigozjin, som håller den ryska flaggan, poserar med soldater i Bachmut. Bilden distribuer­ades den 20 maj.
BILD: PRIGOZJINS EGEN PRESSTJÄNS­T VIA AP Jevgenij Prigozjin, som håller den ryska flaggan, poserar med soldater i Bachmut. Bilden distribuer­ades den 20 maj.
 ?? BILD: AP/LIBKOS ?? Rök stiger från staden Bachmut, som är i stort sönderslag­en efter långa och intensiva strider. Bilden togs den 26 april.
BILD: AP/LIBKOS Rök stiger från staden Bachmut, som är i stort sönderslag­en efter långa och intensiva strider. Bilden togs den 26 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden