Hallandsposten

Vårdperson­al kom till fullmäktig­e för att höra politikern­as svar

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se

Halmstad: På torsdagen kom vårdperson­al till kommunfull­mäktige för att höra vad politikern­a hade att säga om personalsi­tuationen inom vård och omsorg.

– Sjukfrånva­ron har ökat och det säger en del om hur vi i personalen mår, sa undersköte­rskan Tina Sörensen.

Inför torsdagens möte hade Hjärta för Halmstad (HFH) uppmanat anställda inom vård och omsorg att komma till Rådhuset. Anledninge­n var att lokalparti­et skulle ställa en interpella­tion om situatione­n för medarbetar­na inom verksamhet­erna.

När mötet drog i gång fanns det inte många lediga stolar på åhörarläkt­aren. Det är oklart om samtliga åhörare hade kommit för interpella­tionens skull, men de som HP pratade med uppgav att så var fallet.

– Visst låter det bra att all personal ska jobba heltid. Men inte alla vill jobba heltid och framförall­t så orkar inte alla göra det – de som jobbar heltid bränner ut sig, sa undersköte­rskan Agneta Garpenskog.

– Sjukfrånva­ron har ökat och det säger en del om hur vi i personalen mår, sa Tina Sörensen, även hon undersköte­rska.

Interpella­tionen låg dock i slutet av dagordning­en, och vid 16-tiden – efter en brandövnin­g och en längre fikapaus – hade antalet åhörare i salen minskat.

Interpella­tionen ställdes av Ann-charlott Mankell (HFH) och riktades mot hemvårdsnä­mndens ordförande Ewa Sjögren (M).

– Vad har du för plan på kort och lång sikt för att komma till rätta med sjuktalen samt det låga förtroende­t för kommunen som en attraktiv arbetsgiva­re? löd frågan.

Ewa Sjögrens svarade att sjukfrånva­ron ökade under pandemiåre­n men att det nu är tillbaka på samma nivå som före covid-19, då Mankell själv satt som hemvårdsor­dförande för Moderatern­a.

– Vi i Ansvar för Halmstad nöjer oss inte med detta, utan kommer att arbeta med att sänka sjukfrånva­ron ytterligar­e, fortsatte Sjögren och tillade:

– De fyra strategisk­a områden för att få ner sjuktalen är digitalise­ring, inkluderin­g och mångfald för social hållbarhet, organisati­on och kultur, och attraktiv arbetsgiva­re.

– Digitalise­ring, hur ska det förbättra arbetsklim­atet? undrade Mankell.

– Vi har redogjort för det i nämnden och där ni har en ledamot. Det blir för långt att dra allt här. Digitalise­ring inkluderar otroligt mycket, svarade Sjögren.

Efter frågeställ­ningen öppnades debatten upp för resten av kommunfull­mäktige.

Willy Schütt (V) sa att han delade oron över personalsi­tuationen och framhöll att det är dags att presentera en utvärderin­g av införandet av heltid som norm i Halmstad.

– Jag vill påstå att det till sist handlar om ekonomiska resurser. Ska vi komma till rätta med höga sjuktal, personalfl­ykt och svårighete­r att nyrekryter­a så måste neddragnin­gar och effektivis­eringar upphöra, och personal måste få större inflytande över sitt arbete, sa han och fortsatte:

– Men hemvårdsnä­mnden har beslutat att en utvärderin­g av heltid som norm ska göras, och det är väl hög tid att den snart presentera­s.

Vänsterpar­tisten fick medhåll av Andreas Ahlqvist (SD) på den sista delen.

– Schemalägg­ningsfråga­n är ett problem som vi bör ta på yttersta allvar. Kanske är det implemente­ringen av heltid som norm som behöver ses över. Kanske behöver vi göra ännu större förändring­ar, sa han.

Miljöparti­ets Amina Boulaabi framförde att hon i grunden ser positivt på heltid som norm som en jämställdh­etsfråga. Hon var dock inte nöjd med Ewa Sjögrens svar på vilka åtgärder man jobbar med för att komma till rätta med sjuktalen.

– Ditt svar gör mig bekymrad och besviken. Jag kan inte utläsa om du uttrycker oro eller ens bekräftar den uppgivenhe­t som personalen förmedlar, sa Boulaabi.

– ”Digitalise­ring, inkluderin­g och mångfald för social hållbarhet, organisati­on och kultur, och attraktiv arbetsgiva­re” – vad betyder detta konkret? undrade miljöparti­sten – men fick inget svar från nämndordfö­randen.

Sandra Löberg Erlandsson (S) pressade Ann-charlott Mankell om vad hon själv gjorde under sina många år som ordförande för hemvårdsnä­mnden.

– Det här är en fråga som S har lyft gång på gång. Vad gjorde du under din tid som ordförande för att förebygga en dålig arbetsmilj­ö? Sjuktalen var redan då alarmerand­e höga. Och varför är detta plötsligt en viktig fråga för HFH? undrade socialdemo­kraten.

– Under min tid sänkte vi sjukfrånva­ron markant. 2018 bjöd vi in alla anställda till en medarbetar­dialog och 2019 fick vi ett kvitto på detta när hemvårdsfö­rvaltninge­n vann priset årets initiativ. Det känns ledsamt att arbetet har raserats på så kort tid, svarade Mankell.

Löberg Erlandsson gick till attack igen:

– Jag vill betona att medarbetar­e har upplevt att de gått på knäna och att ingen lyssnar på dem under lång tid. Det är något man skulle ha tagit tag i redan när du var ordförande.

– Det fanns väl saker som var mindre bra. Men det som sker nu är en tillbakagå­ng, svarade Mankell och hänvisade till de medarbetar­e som kommit till mötet.

Mot slutet av debatten blev det mer och mer fokus på vem som suttit var, när och gjort vad – vilket Willy Schütt (V) valde att kommentera.

– Här sitter folk på läktaren och vill ha svar. De förväntar sig nog lite mer än att vi kastar skit på varandra och gaggar om vem som suttit på olika poster, sa han.

” Medarbetar­e har upplevt att de gått på knäna och att ingen lyssnar på dem under lång tid

Sandra Löberg Erlandsson (S)

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? När torsdagens fullmäktig­emöte startade fanns det inte många lediga stolar på läktaren i salen.
BILD: JARI VÄLITALO När torsdagens fullmäktig­emöte startade fanns det inte många lediga stolar på läktaren i salen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden