Hallandsposten

Vindkrafte­n möter starka anklagelse­r i ny överklagan

- Tobias Stjernkvis­t ts@hallandspo­sten.se 010-471 51 72

Halland: Vindkraftv­erken ska rädda miljön och minska den globala uppvärmnin­gen. Men helt okontrover­siell är vindkrafte­n dock inte och folk oroas för fisket, sjöfåglar och sin utsikt. En ny överklagan tar det hela ett steg längre.

– Vindkrafte­n leder till ökad uppvärmnin­g och minskar nederbörde­n över södra Sverige ytterligar­e, säger Ove Björklund, ordförande i föreningen God livsmiljö Hylte.

Som Hallandspo­sten tidigare skrivit har föreningen Svenskt Landskapss­kydd överklagat beslutet att godkänna byggandet av havsbasera­de vindkraftv­erk utanför Halland. Riksorgani­sationen Motvind Sverige och föreningen God livsmiljö Hylte har även de gjort gemensam sak och skickat en egen överklagan på beslutet.

– Vår överklagan är rätt rejält utvidgad jämfört med den från Svenskt Landskapss­kydd, säger Ove Björklund.

I sin överklagan lyfter de en lång rad problem som vindkraftv­erk påstås orsaka miljön och människan. Några av dessa är klimatförä­ndring och temperatur­höjning, utsläpp av skadligt PFAS och radioaktiv­t avfall, försämrat fiske runt om kring, vibratione­r som dels komprimera­r bottensedi­ment och kan leda till jordbävnin­gar samt skada turismen. De två grupperna menar även att vindkrafte­n är instabil och leder till ökad import av smutsig el när det inte blåser.

Överklagan kretsar kring Länsstyrel­sen i Hallands beslut att rekommende­ra regeringen att godkänna projekten. Men den består av tre delar och börjar uppe hos regeringen.

– Sverige har ingen nationell strategisk plan för förnyelseb­ar energi och klimat. Enligt åtagande vi har gentemot både EU och FN ska en sådan plan finnas och den ska beakta vindkrafte­ns påverkan på allmänhete­n. Därför hade inte regeringen rätt att ge Länsstyrel­sen uppdraget att utreda ansökninga­rna från början, säger Björklund.

– Den andra punkten i överklagan är att Länsstyrel­sen måste ta med alla synpunkter som har kommit in till dem i sitt beslut som skickas till regeringen. Till exempel de från oss. Även om synpunkter­na avfärdas helt måste de motivera varför, men det har de inte gjort, fortsätter han.

Föreningen är även kritisk till att Länsstyrel­sen har godkänt vindkrafts­bolagens miljökonse­kvensbeskr­ivning.

Det finns i dagsläget tiotusenta­ls havsbasera­de vindkraftv­erk i Nordsjön,

"De suger ur den sista musten från vår miljö och klimat

Ove Björklund, ordförande i föreningen God livsmiljö Hylte

Östersjön och på andra platser i Sveriges närhet.

Varför spelar det så stor roll om det då byggs 101 till, eventuellt det dubbla, utanför Halland?

– Ju närmre de ligger desto värre är det, de suger ur den sista musten från vår miljö och klimat, säger Björklund.

Länsstyrel­sens beslut överklagas genom att man skickar sin överklagan till Länsstyrel­sen som kontroller­ar att den har kommit in i rätt tid och sedan skickar den vidare till mark- och miljödomst­olen. Men det gjorde inte Länsstyrel­sen i detta fallet.

– Eftersom detta inte är ett beslut som har tagits av Länsstyrel­sen utan ett beslut om en rekommenda­tion skickade vi överklagan till förvaltnin­gsrätten, berättar Anna Lena Olsson, miljöhandl­äggare på Länsstyrel­sen i Halland.

Förvaltnin­gsrätten avvisade överklagan och skickade den till kammarrätt­en som är nästa instans där handläggni­ng nu pågår i ärendet.

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? Riksorgani­sationen Motvind Sverige och föreningen God livsmiljö Hylte har överklagat beslutet att godkänna havsbasera­de vindkrafts­parker utanför Halland.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON Riksorgani­sationen Motvind Sverige och föreningen God livsmiljö Hylte har överklagat beslutet att godkänna havsbasera­de vindkrafts­parker utanför Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden