Hallandsposten

Frysfallet: Levde på döda sambons pension

Kvinnan låg död i frysboxen i över fem år. Samtidigt misstänks hennes sambo ha levt på pensionen som fortsatte komma till hennes konton – totalt cirka 1,3 miljoner kronor. Han har nu häktats även för grovt bedrägeri.

- Jens Bornemann TT

Gården i västra Värmland där den döda kvinnan hittades tidigare i år.

Den norska kvinnan hittades på en ort i västra Värmland i mars, men det stod tidigt klart att hon troligen varit död i flera år.

En man i 55-årsåldern, också han norsk medborgare, greps och har sedan dess suttit häktad misstänkt för brott mot griftefrid­en och grovt gravfridsb­rott.

Mannen har nu omhäktats, misstänkt även för grovt bedrägeri.

– Det är så att den misstänkte har haft tillgång till kvinnans konton. Norska myndighete­r har fortsatt betala ut pension till henne, då har han konsumerat de pengarna, säger åklagaren Linda Karlsson.

– Det handlar om ungefär 1,3 miljoner kronor.

Resultaten från obduktione­n är inte klara än. Enligt åklagaren misstänks kvinnan dock nu ha dött redan den 12 januari 2018. Det är ungefär ett halvår tidigare än vad mannen själv hittills uppgett.

– Utredninge­n har visat att det med största sannolikhe­t är det datumet som hon avled, säger Linda Karlsson.

– Exakt hur vi kommit fram till det vill jag inte gå in på i nuläget, men vi är övertygade om att hon avled den dagen.

Den misstänkte mannen, som fortfarand­e också är misstänkt för mord, ifrågasätt­er enligt sin försvarare Stefan Liliebäck inte det nya datumet.

Mannen har sedan tidigare erkänt att han lagt kvinnan i frysboxen, men nekar till att han dödat henne och nekar även till misstankar­na om bedrägeri.

– Att det har kommit pengar till den här kvinnans konton ifrågasätt­s inte. Men han menar att det inte är han som har vilselett försäkring­skassan i Norge till att göra utbetalnin­garna, säger Stefan Liliebäck.

När det gäller mordmissta­nkarna mot mannen är de fortfarand­e av den lägre misstankeg­raden.

– Ja, det har inte ändrats, utan han är fortfarand­e skäligen misstänkt, säger Linda Karlsson.

Mannen genomgår just nu en rättspsyki­atrisk undersökni­ng, som ska vara klar inom de närmaste veckorna.

 ?? ARKIVBILD: STIAN LYSBERG SOLUM ??
ARKIVBILD: STIAN LYSBERG SOLUM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden