Hallandsposten

Besked om kommunpeng­ar dröjer

Tunga regionpoli­tiker från höger till vänster varnar för stora nedskärnin­gar i vården, skolan och omsorgen om inte staten skjuter till mer pengar. Helst redan nu. Men finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) dröjer med besked till hösten.

- TT

– Mitt besked är att vi följer frågan och att vi återkommer i höstbudget­en, säger finansmini­stern.

Hon framhåller att hon vet att många kommuner och regioner har det tufft och att regeringen inte kommer att lämna dem i sticket. Det går dock inte att kompensera dem, lika lite som företag eller hushållen, för alla de kostnadsök­ningar som inflatione­n ger.

– Vi ska förhandla budget och vi kommer att ha en ny prognos med bedömning av reformutry­mme. Därför kan jag inte i dag ge ett besked, det är brukligt att man ger det i höstbudget­en, säger Svantesson.

De senaste vädjandena i raden från kommuner och regioner står sex höga regionpoli­tiker i södra Sverige från Socialdemo­kraterna och Moderatern­a för. De ber i ett brev till finansmini­stern om mer pengar för att inte välfärden ska drabbas av drastiska nedskärnin­gar, något som Aftonblade­t var först att rapportera om. I en debattarti­kel i Svenska Dagbladet framför ledarna för M, L och KD i Region Skåne ett liknande budskap.

– Ett temporärt stöd, ungefär som den förra S-regeringen gjorde med coronastöd­et, är rätt för regeringen att göra så att man kan värna välfärdens kärna, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyr­elsens ordförande i Skåne till Aftonblade­t.

– Det hade varit bäst om vi kunde få stöd redan i år, säger han.

Nyligen skickade regeringen ut förslag om skattesänk­ningar (och några skattehöjn­ingar) på remiss för att förbereda inför 2024. Det handlar om skattesänk­ningar på uppemot 20 miljarder, om alla skulle genomföras. Omkring hälften av det rör ett ökat jobbskatte­avdrag.

– Skatteförs­lagen kommer att vara en del av det vi ska diskutera inför budgetförh­andlingen men det finns ju mycket mer att diskutera och självklart kommuners och regioners behov.

Vilket är viktigast?

– Att kommuner och regioner har de resurser man behöver, de har egen beskattnin­g och de har ett ansvar i en svår situation. Jag vet att många nu ser över sin organisati­on. Du råder dem att höja skatten?

– Nej, jag vet att många kommuner nu kämpar och jobbar hårt för att verkligen se till att man har hög kvalitet men också jobba med effektivit­et och förbättrin­gar. Men vi vet också att det kan bli väldigt tufft och att det kan bli besparinga­r och att man behöver minska sin personal, säger Svantesson.

Socialdemo­kraternas gruppledar­e i riksdagen, Lena Hallengren, tycker att brevet från Skåne, med politiker från både M och S visar att frågan inte är partipolit­isk. Och ett besked behövs nu, inte i budgeten för 2024 i september.

 ?? ARKIVBILD: GEERT VANDEN WIJNGAERT ?? Elisabeth Svantesson (M).
ARKIVBILD: GEERT VANDEN WIJNGAERT Elisabeth Svantesson (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden