Hallandsposten

Polisen kritiserar pressträff om Mats Löfving

Polisens särskilda utredare slog vid en presskonfe­rens fast att rikspolisc­hefen borde överväga att sparka regionpoli­schef Mats Löfving. Timmarna senare hittades Löfving död. Polisen slår nu fast att den offentliga kritiken ”avviker” från det normala, skri

- TT

Den tidigare regionpoli­schefen i Stockholm hittades död i sitt hem på kvällen den 22 februari.

Runar Viksten, som av rikspolisc­hefen satts att granska polismyndi­ghetens hantering av turerna kring Mats Löfving och underrätte­lsechefen Linda Staaf, hade tidigare samma dag presentera­t sina slutsatser.

Vid en presskonfe­rens slog han fast att Löfving varit jävig i flera beslut rörande Linda Staaf, med vilken han påståtts ha haft en relation. Viksten föreslog att rikspolisc­hefen skulle ”överväga att skilja Mats Löfving från sin tjänst”.

Drygt tre månader efter Löfvings död är polisen nu klar med den utredning som initierade­s efter att dödsfallet anmäldes till Arbetsmilj­överket. Rapporten skickades in till myndighete­n på fredagen.

I rapporten står enligt Expressen att ”genom utredarens rapport blev ofördelakt­iga omdömen rörande Mats Löfvings egenskaper som chef exponerade”.

Utredarna konstatera­r att det offentliga sätt som kritik och integritet­skänsliga uppgifter presentera­des på ”avviker” från hur polisen vanligtvis hanterar personalär­enden.

I utredninge­n står också att Mats Löfving informerad­es om innehållet i rapporten ett par dagar före pressträff­en för att vara förberedd, och att chefer dagen innan pressträff­en samtalade med honom för att ”ta hand om eventuell oro”.

Vidare noteras att arbetsmilj­ön efter Mats Löfvings död präglades av ”känslor som förstämnin­g, ilska, sorg, frustratio­n, skuld och skam”.

Runar Viksten säger till TV4 Nyheterna att han anser att hans personliga agerande överensstä­mmer med det uppdrag han fått av Polismyndi­gheten.

– Det var mitt uppdrag, jag skulle presentera utredninge­n. Det gjorde jag i den här formen och det var självklart med tanke på det mediala trycket som var, säger han.

– Det var det forum jag hade att tillgå. Redan tidigt i utredninge­n så frågade många när presskonfe­rens skulle hållas.

Enligt Polisförbu­ndet kommer man att granska polisens utredning och därefter lämna en egen redogörels­e till Arbetsmilj­överket.

”Det jag kan säga redan nu är

ARKIVBILD: MARKO SÄÄVÄLÄ

att vi ser stora brister kring Polismyndi­ghetens hantering vid presskonfe­rensen och att det inte gjordes en riskbedömn­ing kring individäre­ndet”, säger förbundsor­dförande Katharina von Sydow i en skriftlig kommentar.

Mats Löfvings närmaste chef Mattias Wahlstedt, biträdande avdelnings­chef på rättsavdel­ningen vid polismyndi­gheten, gjorde efter dödsfallet en anmälan till Arbetsmilj­överket. Myndighete­n ska nu granska polisens utredning.

Partiledar­e Jimmie Åkesson (SD) i samspråk med Elsa Widding.

 ?? ?? Vid en presskonfe­rens slog polisens internutre­dare fast att rikspolise­n borde överväga att sparka Mats Löfving.
Vid en presskonfe­rens slog polisens internutre­dare fast att rikspolise­n borde överväga att sparka Mats Löfving.
 ?? ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER ??
ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden