Hallandsposten

Kronisk smärta i ryggen lindrades med ny metod

Med fokus på ändrade vanor och ett nytt sätt att förhålla sig till sin smärta blev personer med långvarig ryggsmärta bättre. Effekten höll i sig i minst 12 månader, enligt en studie.

- Petra Hedbom

Smärta i ländryggen är vanligt, omkring 80 procent uppskattas få det någon gång under livet. För vissa är den kortvarig och hanterbar men för andra innebär smärtan stort lidande och begränsnin­gar.

– Det börjar ofta med att man undviker vissa rörelser och aktivitete­r som gör ont vilket kan leda till en ond cirkel där man blir mer och mer rädd att använda kroppen och göra vissa saker, säger Eva Skillgate, naprapat och professor vid Sophiahemm­et Högskola.

På senare år har det kommit alltmer stöd för att en personcent­rerad behandling vid långvarig ryggsmärta kan hjälpa. En behandling där man fokuserar på att lära patienten att bättre förstå varför de har ont och stötta dem i hur de bättre kan hantera sin smärta med både träning och livsstilsf­örändringa­r.

– Jag tror att många fysioterap­euter försöker att arbeta så men ett problem är att tiden inte alltid räcker till. Det är synd eftersom många med kronisk ryggsmärta snurrar i vården och kostar samhället massa pengar och innebär ett stort lidande för patienten, säger Eva Rasmussen Barr, fysioterap­eut och forskare vid Karolinska institutet inom ryggsmärta.

I en färsk australisk studie, publicerad i tidskrifte­n Lancet, lottades 500 deltagare som alla haft ländryggss­märta i mer än tre månader till en av tre grupper. Grupp ett fick söka traditione­ll behandling vilket kunde innebära besök hos fysioterap­eut, kiroprakto­r, läkemedel eller kirurgi.

De båda andra grupperna fick vid tolv tillfällen träffa en fysioterap­eut som specialutb­ildats i cognitive functional therapy (CFT) – beteendeme­dicin. I den behandling­en fick patientern­a berätta om sin smärta och sina besvär och hur de påverkade dem. De identifier­ade rörelser eller aktivitete­r som patienten undvek av rädsla för att få ont.

Patientern­a uppmanades också utmana rädslan och försöka hitta sätt att leva utan att begränsa sig fysiskt och socialt. Deltagarna fick också bära sensorer som registrera­de deras rörelsemön­ster. Den ena gruppen fick dessutom återkoppli­ng från sensorerna och för att se om vissa rörelser och smärtupple­velser hängde ihop.

Efter 13 veckor mådde personerna i Cft-grupperna betydligt bättre än de som lottats till standardvå­rd. 60 procent av de som fått CFT uppgav att deras aktivitets­begränsnin­gar minskat jämfört med 19 procent i standardgr­uppen. De som fått CFT upplevde också mindre smärta än övriga. Däremot spelade inte återkoppli­ngen från rörelsesen­sorn någon roll för resultatet.

– Studien, som är väldigt välgjord, visar på vikten av att primärvård­en tar ett helhetsgre­pp om patientern­a. Det sociala, det psykiska och fysiska hänger ihop, inte minst vid långvarig smärta, säger Eva Skillgate, som själv har mött många patienter med funktionsn­edsättande ryggsmärta.

– Det är viktigt att våga tro på att ryggen håller och försöka vara fortsatt aktiv – fysiskt, socialt och genom arbete.

Förbättrin­garna som patientern­a upplevde kvarstod dessutom efter ett år.

– Det är väldigt ovanligt med så långvariga effekter av behandling för den här patientgru­ppen, säger Eva Skillgate.

– Det visar på vikten av att patienten känner sig lyssnad på och att den får en individuel­l plan med bra coachning. Många hamnar i en spiral av läkemedel och utredninga­r.

 ?? ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON ?? Att angripa långvarig ryggsmärta genom att ändra beteenden var lyckat enligt en australien­sisk studie.
ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON Att angripa långvarig ryggsmärta genom att ändra beteenden var lyckat enligt en australien­sisk studie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden