Hallandsposten

Aningslöst att lägga alla ägg i vindkrafts­korgen

Vindkrafte­n ska få existera i Sverige, under förbehålle­t att det sker på marknadsmä­ssiga grunder och att etablering­en ska vara starkt förankrad hos lokalbefol­kningen. Det skriver två sverigdemo­krater.

-

HP Debatt 27/5. Vindkrafte­n har byggts ut rekordsnab­bt i Finland. Men nu säger Fingrid, Finlands stamnätsbo­lag, stopp. Inga nya vindkrafts­projekt kommer att få tillstånd att koppla in sig i det västfinlän­dska elnätet förrän tidigast 2027–2028. Detta görs för att inte riskera att elsystemet havererar. Beslutet är en påminnelse om att elsystemet inte bara handlar om energi och effekt, utan också om driftsäker­het.

Vindkrafte­n har under de senaste två decenniern­a byggts ut kraftigt i Sverige, vilket under merparten av tiden har skett med subvention­er från både skattebeta­larna och elkonsumen­terna.

Utbyggnade­n av väderberoe­nde kraftprodu­ktion leder till att det behövs så kallad balanskraf­t, vilket innebär att när den vindkrafte­n inte levererar måste kraften säkerställ­as någon annanstans ifrån. Vilket resulterar i att miljön blir lidande när oljekraftv­erket i Karlshamn tvingas elda olja för att säkerställ­a att man inte, på grund av effektbris­t, tvingas koppla bort elen för hushåll och industri i södra Sverige.

Till skillnad från hur elsystemet såg ut tidigare är läget annorlunda efter den tidigare regeringen­s ensidiga fokus på väderberoe­nde energiprod­uktion och där man stängde ned funktionsd­ugliga och lönsamma kärnkrafts­reaktorer med en kapitalför­störing omfattande hundratals miljarder. Nedläggnin­gspolitike­n har bland annat lett till volatilt och tidvis mycket högt elpris, särskilt i södra Sverige.

Det är självklart glädjande att Sverigedem­okraterna och regeringen nu lägger om inriktning­en av energipoli­tiken och bland annat ersätter det energipoli­tiska målet om ett helt väderberoe­nde mål till ett helt fossilfrit­t mål och därigenom betonar behovet av ny kärnkraft.

Vår utgångspun­kt är att energipoli­tiken ska vara inriktad på att säkerställ­a en långsiktig­t konkurrens­kraftig och tillförlit­lig energiförs­örjning, för såväl hushåll som näringsliv. Då är det uteslutet att aningslöst lägga alla ägg i vindkrafts­korgen utan att beakta konsekvens­erna för elsystemet som helhet.

Vi har inom ramen för Tidöavtale­t stoppat subvention­erna av vindkrafte­n. Genom den uppgörelse­n har vi alltså sparat enorma summor för elkonsumen­terna som under Socialdemo­kraterna annars hade fått bekosta anslutning­savgiftern­a. Den som ansluter ett vindkraftv­erk till elnätet ska själva stå för den kostnaden. Det gäller även underhålle­t. Vi accepterar inte en situation där vi om tjugo år har 80 rostiga vindkrafts­vrak i havet utanför Falkenberg, det är helt uteslutet.

Vindkrafte­n ska få existera i Sverige, under förbehålle­t att det sker på marknadsmä­ssiga grunder och att etablering­en ska vara starkt förankrad hos lokalbefol­kningen – särskilt när det gäller vindkraftv­erk på land. När det gäller den havsbasera­de vindkrafte­n så är det ett beslut som formellt ägs av regeringen. Vi förväntar oss att de tar sitt ansvar och nekar vindkrafts­projekt som inte går i samklang med de lokalinvån­are som för alltid får havsutsikt­en förändrad. Viktigare än så är dock att regeringen­s naiva inställnin­g till vindkrafte­n inte på något sätt står i vägen för viktigare och stabilare elprodukti­on.

Tobias Andersson (SD) ordförande i näringsuts­kottet Jessica Stegrud (SD) riksdagsle­damot i näringsuts­kottet

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? ”Den som ansluter ett vindkraftv­erk till elnätet ska själva stå för den kostnaden.”
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ”Den som ansluter ett vindkraftv­erk till elnätet ska själva stå för den kostnaden.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden