Hallandsposten

Avveckling av skolan – en kortsiktig lösning med långsiktig­a konsekvens­er

Replik Apropå artikeln ”Nytt besked: nedläggnin­g rycker närmare för skolan i Rydöbruk”, 23/5.

-

Rydöbruk. Vi anser att det inte finns tillräckli­gt tydligt redovisat vilka besparinga­r det kommer att bli vid en avveckling av Rydöbruks skola. Vad blir till exempel kostnaden för de skolskjuts­ar som ska gå flera gånger om dagen eftersom eleverna har olika sluttider?

Ronny Löfquist (S) nämner att politikern­a behöver tillföra cirka 3–4 miljoner kronor för att kunna behålla och få en likvärdig skola i Rydöbruk. Vi undrar var dessa siffror kommer ifrån och vad de ska täcka? Vårt rektorsomr­åde (Kinnared, Rydöbruk, Torup) samt Landeryd och Unnaryd, har alla fått besparings­krav då budgeten inte är i balans. Ska medel tillföras alla enheter som inte har en balanserad budget?

Ronny Löfquist nämner att andra kommuninvå­nare uttrycker att ”det här måste ni orka ta beslut om, jag är inte beredd att riskera mina barns utbildning eller få en höjd skatt för att skolan i Rydö ska vara kvar”. Vi vill inte ställa skolor emot varandra, men eftersom ingen skola i kommunen fyller sina platser borde det innebära att fler skolor i kommunen är en ekonomisk belastning.

Om Rydöbruks skola skulle flytta till Torup nästa läsår skulle inte alla elever få plats, trots tidigare påståenden. Vissa klasser skulle bli så stora att de skulle behöva delas upp. Närmare bestämt handlar det om fyra årskurser som behöver delas vilket medför att åtta klassrum behövs till detta. Det är precis det antal klassrum som finns på skolan efter ombyggnati­onen. Var ska de övriga årskursern­a ta vägen? Till läsår 24/25 ökar elevantale­t ännu mer.

Vi vill att ni väntar med ert beslut tills ni vet vilka statsbidra­g som kommer och hur inflatione­n förändras. Det ger oss möjlighet att omvärdera situatione­n och förhoppnin­gsvis hitta en långsiktig lösning för kommunens alla elever. Vi uppmanar kommunfull­mäktige att noga överväga konsekvens­erna av en nedläggnin­g av Rydöbruks skola.

Lärarna på Rydöbruks skola Anna Bengtsson, Ann Erlandsson, Fatlind Berisha, Fredrik Andersson, Hanna Angel, Monica Fearn

 ?? ARKIVBILD: HP ?? Vi anser att det inte finns tillräckli­gt tydligt redovisat vilka besparinga­r det kommer att bli vid en avveckling av Rydöbruks skola, skriver lärare vid skolan.
ARKIVBILD: HP Vi anser att det inte finns tillräckli­gt tydligt redovisat vilka besparinga­r det kommer att bli vid en avveckling av Rydöbruks skola, skriver lärare vid skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden