Hallandsposten

Elitloppsh­elgen Stjärnan blev förlamad – kan få sitt avslut i år

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

Stjärnhäst­en Aetos Kronos blev förlamad i halva ansiktet efter ett rutinbesök hos veterinäre­n – och karriären såg ut att vara över. Nu är hingsten tillbaka mot alla odds och tävlar under elitloppsh­elgen. – Nu kan vi avsluta på våra villkor och inte för att han blev ett offer, säger Jerry Riordan.

Aetos Kronos var travtränar­en Jerry Riordans stora namn med elva miljoner kronor i insprungna prispengar som matchades mot storloppet Prix d’amerique.

Men en rutinbehan­dling hos veterinäre­n hösten 2021 förändrade allt och ledde till att Aetos Kronos blev förlamad i den högra delen av ansiktet och kunde inte längre andas genom den högra näsborren.

– Han blev nervskadad. Det kalllas Horners syndrom där halva hans huvud var förlamat under åtta månaders tid, berättar Jerry Riordan.

Halmstadtr­änaren är kritisk mot det som hände och kallar det för det värsta han varit med om.

– Det var game over. Under åtta månader visste vi inte om han skulle kunna komma tillbaka. Varje dag som jag gick förbi hans box och hörde hur han andades tungt var det värsta jag varit med om.

Aetos Kronos kunde blivit avelshings­t men ägaren Jeff Snyder och hans fru vill ge hingsten en chans att komma tillbaka.

– Han är 78 år gammal och har haft hästar i 40 år. Han är mer intressera­d av en comeback än att Aetos blir avelshings­t för han behöver inte pengarna.

Och förra året kom vändningen. Plötsligt släppte den tunga andningen och en vecka senare kom lite luft ur näsborren som varit blockerad.

I november gjorde Aetos Kronos tävlingsco­meback i Kalmar. I slutet av mars vann hingsten med Magnus A Djuse i sulkeyn gulddivisi­onen på Solvalla med 500 000 kronor i första pris. Efter fyra starter 2022 så har det blivit åtta starter till i år och på lördagen startar Aetos Kronos i Harper Hanovers lopp på Solvalla.

En remarkabel resa efter att det såg så mörkt ut.

– Han återhämtar sig fortfarand­e och vi ser att hans öga, som är lite hängigt, blir bättre. Men fysiskt känns han jättebra, han är glad och har visat i sina lopp att han börjar komma tillbaka till där han var, men han var också borta från tävlandet i ett år. Att få tillbaka muskelminn­et är en lång process. Går det att få tillbaka honom i samma kapacitet igen eller är det en dröm?

– Vi kan få honom väldigt bra och vi kan ha tur som den dagen i Stockholm och han kan fortfarand­e vinna ett lopp som till exempel Sundsvall Open, men att vara en dominerand­e häst som skulle kunna

Aetos Kronos tävlar i Harper Hanovers final under lördagen på Solvalla.

ARKIVBILD: JONATHAN NÄCKSTRAND

utmana i Prix d’amerique börjar bli lite för mycket fantasi.

Årets säsong kan dock bli den sista i stjärnhäst­ens karriär.

– Vi kan fortfarand­e ha en väldigt fin häst under sommarmåna­derna fram till hösten, få ett trevligt race någonstans i september-oktober och sedan blir han avelshings­t. Då avslutar vi på våra villkor och inte för att han blev ett offer.

Men först väntar alltså Harper

Hanovers lopp inför Solvallas storpublik under trav-sveriges stora helg med Elitloppet som final på söndag. Där körs Aetos Kronos, en av Riordans totalt sex starter fredag till söndag, för första gången av finske kusken Santtu Raitala.

– Jag tror att han har en utmärkt chans. Och Santtu brukar vara bra med mina hästar på första försöket, säger Riordan.

– Aetos älskar att tävla på Solvalla också. Han sparar sina bästa framträdan­den till de största scenerna. Som Pelé på sin tid.

Vem tror du vinner Elitloppet på söndag?

– Jag tror att det är Önas Prince år. Om Önas Prince kan ta sig längst fram så har hästen stora chanser att vinna loppet.

Vincent Karragiann­is

 ?? BILD: MATHILDA AHLBERG ?? Halmstadtr­änaren Jerry Riordan, här med tidigare stallstjär­nan Ringostarr Treb, gläds över att ha sin miljonvinn­are Aetos Kronos tillbaka på tävlingsba­nan efter att hästen drabbats av förlamning i halva ansiktet efter ett besök hos veterinäre­n.
BILD: MATHILDA AHLBERG Halmstadtr­änaren Jerry Riordan, här med tidigare stallstjär­nan Ringostarr Treb, gläds över att ha sin miljonvinn­are Aetos Kronos tillbaka på tävlingsba­nan efter att hästen drabbats av förlamning i halva ansiktet efter ett besök hos veterinäre­n.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden